Een bevalling is niet niks.
Sterker nog, bevallen is erg spannend, vooral als het je eerste kindje is. Maar ook bij een tweede of een volgend kindje weet je nooit hoe het zal gaan. Thuis maak je alles op orde om jullie kindje een fijne plek en een warm thuis te geven. Je gaat jullie zoon of dochter verwelkomen op deze wereld; een magisch moment dat tegelijk heel tastbaar is en waar je lang naartoe hebt geleefd. Als partner kun je ook niet goed inschatten wat er door je heen gaat als je je vrouw/vriendin ziet bevallen en jullie kindje geboren ziet worden.
Wij zijn er voor jullie, professioneel en betrokken, naast je en vooral met je. Altijd op de manier die bij jullie past. Wat geeft het fijnste gevoel, het meest houvast? Waar zit jouw kracht, wat zijn jouw kwaliteiten? Hoe kunnen wij je versterken, aanvullen? We helpen je om zo natuurlijk mogelijk te bevallen en je kindje veilig en warm te laten aarden.
Je kunt niet alles uitstippelen. Maar wel samen bespreken wat voor jou/jullie belangrijk is.
Hieronder vind je informatie over de bevalling die je kan helpen in de voorbereiding voor de belangrijke dag of nacht. Je bent ook welkom op onze voorlichtingsavond over de bevalling die zo’n 7-8 keer per jaar gehouden wordt op de praktijk.
Goed om te weten:
- Een baby is ‘op tijd’ geboren tussen de 37 en 42 weken.
- In Nederland kun je kiezen om thuis te bevallen of in het ziekenhuis. Is er een medische indicatie, dan is het ziekenhuis de meest aangewezen plek.
- Bij een bevalling met de eigen verloskundige vinden minder (onnodige) ingrepen plaats en is er meer continue begeleiding.
- Bij een thuisbevalling hebben we alles bij ons om een bevalling prettig en veilig te laten verlopen.
- Wil je in bad bevallen? Dat kan, zowel thuis als in het ziekenhuis. Geboren worden in water is de zachtste overgang van baarmoeder naar buitenwereld. Wil je een bevalbad huren voor thuis: dat kan via onze praktijk. We hebben er twee ter beschikking voor verhuur.
Jouw rol als partner
De eerste weeën komen op gang en voor je het weet is ‘het’ begonnen. Negen maanden lang heb je gewacht en dan is het eindelijk zover. Het is een moment waar iedere ouder naar uitkijkt: de geboorte. Eindelijk kun je je baby zien en vasthouden, maar eerst nog de bevalling. Van tevoren weet je natuurlijk helemaal niet wat je van elkaar kunt verwachten, zeker niet als dit jullie eerste kind is. Wat kun je doen als partner? Jouw belangrijkste rol is om er te zijn voor je vrouw wanneer zij bevalt, de rust te bewaren en haar te steunen en te coachen.
Meer tips voor de partner:
Als het anders loopt……
Iedereen heeft wel een idee over hoe je hoopt dat de bevalling zal gaan.
Het is goed om erbij stil te staan dat er een kans bestaat dat het anders gaat en dat we de zorg over moeten dragen aan het ziekenhuis. De klinisch verloskundige of arts assistent onder eindverantwoording van de gynaecoloog zullen de zorg overnemen. In 96% van de gevallen is dit niet vanwege spoed. Ineens moet je je verwachtingen bijstellen, gaat er misschien iets gebeuren waarop je je niet zo goed op hebt kunnen voorbereiden of waar je juist zo tegen op zag. Ook dan zijn we er voor jou. Vaak nu blijk je te beschikken over ongekende krachten en lukt het je om ook deze nieuwe situatie goed door te komen. Samen met je partner, samen met je dreamteam.