Echo’s
Hoe leuk is het niet om even naar je kindje te kijken, zeker ook in die eerste onzekere maanden, als je zelf nog niets merkt van de bewegingen van dat kleine mensje. Voor veel ouders is dit enorm waardevol, ook later in de zwangerschap en dat begrijpen we heel goed!
Als je wilt, bieden we je een vroege echo rond 7-8 weken aan. Daarna volgt de termijnecho rond 10-12 weken. Is er in de zwangerschap een reden om nog een echo te maken bijvoorbeeld om de groei van het kindje nauwkeuriger te volgen dan alleen met het voelen en meten van de buik, of kunnen we de ligging niet goed voelen, dan zullen we hiervoor een aparte echo afspraak maken. Deze echo’s worden vergoed door je zorgverzekeraar.
Extra kijkmomentjes.
Iedere zwangere mag op 2 momenten in de zwangerschap, die je zelf mag kiezen en niet van te voren hoeft aan te geven, vragen om een extra kijkmomentje. We zullen dan met de echo even ‘gluren’ naar dat mooie wezentje in je buik. Het is alleen bedoeld als extra momentje, we zullen dan ook niet de groei gaan meten of uitgebreid naar de organen van de baby kijken.
Wil je meer echo’s?
Heb je buiten die momenten nog behoefte aan extra echo’s of wil je het geslacht van je kindje al vroeg weten? Vanaf 15 weken kun je bij ons tegen betaling een extra echo aanvragen. We plannen hiervoor dan een (extra) afspraak van een kwartier. Ook kun je een afspraak maken bij een pretecho bureau.
Hoe werkt een echo?
In de zwangerschap kan de baby in de buik ‘bekeken’ worden door middel van echoscopie. Eigenlijk is het ‘kijken met geluid’: het werkt met ultrageluidsgolven (ultrasound). Deze geluidsgolven hebben zo’n hoge frequentie dat je ze niet kunt horen. De echokop (transducer) zendt de geluidsgolven door de baarmoeder. Een deel van het geluid wordt weerkaatst en opgevangen. Vervolgens wordt met behulp van een computer het weerkaatste geluid omgezet in beelden. Tijdens de zwangerschap maken we op deze manier beelden van de baby in de baarmoeder. Meestal wordt een doorsnede van de baby gemaakt, dit zijn 2D beelden.
Vragen over echo’s?
Niet iedereen krijgt evenveel echo’s aangeboden; wat is daar de reden voor? Wanneer is een inwendige echo nodig, wanneer kan het uitwendig? Wat zijn de verschillende indicaties voor een echo, is het wel veilig, die geluidsgolven? En kun je altijd alles zien? Alles over echo’s tijdens de zwangerschap vind je op deze pagina.
Lees meer over de verschillende echo indicaties.
‘Pret’echo
Dit is een echo, gewoon omdat je het leuk vindt om even extra naar je kindje te gluren; omdat je je nog onzeker voelt of omdat je al vroeg wilt weten of het een jongen of meisje is. Een ‘pretecho’ kan ingepland worden vanaf 7 weken maar ook later in de zwangerschap. Hiervoor vragen we een vergoeding. Realiseer je dat, als de baby groter wordt, het steeds lastiger wordt om een goed plaatje te maken dat voor jullie ook echt herkenbaar is. Natuurlijk krijg je een paar foto’s mee.
In onze praktijk mag je op twee momenten kiezen voor een kort extra kijkmomentje. Dit is tijdens een normale controle-afspraak en je hoeft hiervoor niet extra te betalen.
Heb je behoefte aan extra echo’s of wil je het geslacht van je kindje al vroeg weten? Vanaf 15 weken kun je bij ons tegen betaling een extra 2D echo aanvragen voor de geslachtsbepaling of gewoon omdat het leuk vindt, of omdat je graag iemand anders je kindje wilt laten zien. We plannen hiervoor een (extra) afspraak in van een kwartier. Je mag twee personen meenemen (en natuurlijk ook je kinderen).
Ben je niet onder controle in onze praktijk, ook dan ben je welkom voor een geslachtbepaling, alleen rekenen we een toeslag van €5,–
Wil je zelf nog wat vaker of langer je kindje bewonderen? Dat kan bij Echowonder Arnhem, Vida of andere pretecho bureaus. Je kunt kiezen voor een extra 2D echo (van 7 tot 40 weken zwangerschap), een geslachtsbepaling of een 3-4D echo. Deze echo’s zijn voor eigen rekening. Het doel van deze echo’s is om leuke beelden te maken van jullie kindje en niet het opsporen van afwijkingen. Je mag vaak met meerdere personen aanwezig zijn. Het kan echter wel zijn dat de echoscopiste iets ziet dat ze niet vertrouwt. Ze zal dit dan met jullie bespreken en /of aan ons doorgeven.
Meer informatie over Echowonder/Arnhem en over Vida.nl