Een poliklinische bevalling

In het ziekenhuis bevallen met je eigen verloskundige heet een poliklinische bevalling. Een poliklinische bevalling kun je zien als een verplaatste thuisbevalling: de verloskundige zorg is hetzelfde. Je ‘huurt’ als het ware de verloskamer van het ziekenhuis met alle spullen die daar aanwezig zijn.  Dat zijn dezelfde spullen die we ook altijd bij ons hebben voor een thuisbevalling.

Soms is het fijner om tijdens de bevalling te beslissen waar je wilt bevallen. Dat mag. Hoe weet je nou hoe je je voelt als je weeën hebt? En je kunt ook niet van te voren al een kamer in het ziekenhuis reserveren. Wij bellen met de verloskamers om je aan te melden als het zover is. Er is altijd een kans dat er op dat moment geen plaats is in het ziekenhuis. Dan gaan we met jullie in overleg welke andere mogelijkheden er zijn.

Voor een poliklinische bevalling brengt het ziekenhuis een eigen bijdrage in rekening. Soms wordt dit vergoed door je zorgverzekeraar uit een aanvullend pakket.

Wanneer er een verhoogd risico ontstaat op complicaties, zullen we dat met jullie bespreken. We zullen de zorg dan overdragen aan de gynaecoloog. Met de arts/ klinisch verloskundige én met jullie overleggen we of het mogelijk is jullie te blijven ondersteunen tot na de geboorte van de baby.

Als je in het ziekenhuis bevalt zonder complicaties, mag je 2-3 uur na de bevalling weer naar huis. Ook ‘s nachts. Je krijgt dan meestal nog hulp van de kraamzorg.
Wil je meer informatie over bevallen in ziekenhuis Rijnstate? Klik dan hier.