Wees trots op jezelf, hoe het ook loopt

Probeer niet teleurgesteld te raken in jezelf als persoon als het heel anders loopt dan je had gehoopt en verwacht. Je hebt nu eenmaal niet helemaal in de hand hoe het gaat, maar wel hoe je ermee omgaat. Soms horen we wel van vrouwen dat ze denken dat ze niet goed genoeg op hun ademhaling gelet hebben en dat het daardoor te traag is gegaan bijvoorbeeld. Niets is minder waar. Je lichaam doet het werk en zelf moet je volhouden en wij zijn er, samen met je partner, om je daarin te begeleiden. Juist ook als het anders loopt dan verwacht.

Bij een eerste bevalling heb je ongeveer 50% kans dat het medisch wordt, dat wil zeggen dat wij de zorg overdragen aan de klinisch verloskundige of arts assistent van het ziekenhuis. Dit kan zijn als je pijnmedicatie wenst, als de bevalling te traag verloopt, als de baby in het vruchtwater heeft gepoept, als het hoofdje er niet goed voor ligt of als de vliezen zijn gebroken en de weeën blijven uit. We gaan mee naar het ziekenhuis en gaan overleggen met jullie en het ziekenhuisteam of het ook dan nog mogelijk is jullie te blijven begeleiden tot aan de geboorte. Gaat dat niet, dan gaan we pas weg als we de zorg helemaal overgedragen hebben en zien dat jij ook in het voor jou nieuwe team om je heen vertrouwen hebt.

Je gaat naar het ziekenhuis van jouw keuze met eigen vervoer. Wij bellen altijd eerst of daar plaats is. Mocht dat niet zo zijn, dan overleggen we met jullie wat de mogelijkheden dan zijn.

Slechts een heel enkele keer is er sprake van spoed en dan kunnen we ook altijd in het meest dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht.