Meconiumhoudend vruchtwater

Wat is meconiumhoudend vruchtwater?

De eerste babypoep na de geboorte heet meconium. Het ziet er donkergroen uit. Soms poept de baby al voordat hij of zij geboren is in het vruchtwater. Wanneer je vliezen breken, kun je zien of het vruchtwater groen is. De kleur varieert van heel licht groen tot erwtensoep groen, afhankelijk van de hoeveelheid poep en ook hoe lang het geleden is dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept.

De baby kan voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater poepen. Hoe verder je zwangerschap, hoe groter de kans dat de baby in het vruchtwater poept. Bij 42 weken (2 weken voorbij de uitgerekende datum) heeft 25% van de baby’s in het vruchtwater gepoept. Het overgrote deel van de baby’s heeft hier geen last van.

Omdat veel baby’s die in het vruchtwater poepen en geen enkel probleem hebben bij de geboorte, kan het gewoon betekenen dat de baby volgroeid is. De darmen zijn rijp en er is verder niets aan de hand. Maar het kan ook een teken zijn van stress of een kortdurend zuurstof tekort waardoor de baby als reflex poept.

Bij 5 op de 100 baby’s treden ernstige ademhalingsproblemen op na de geboorte wanneer de baby in het vruchtwater heeft gepoept. De poep is dan in de longen van de baby terechtgekomen, waardoor de longblaasjes niet goed kunnen ontplooien en de baby minder goed kan ademhalen. Dit heet het meconium aspiratie syndroom (MAS). Het gevolg kan zijn dat er sprake is van een zuurstoftekort en in ernstige gevallen zal de baby extra zuurstof krijgen en/of beademd moeten worden.

Waarom extra controles tijdens de bevalling bij meconiumhoudend vruchtwater?

Aan de buitenkant is niet te zien waarom de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Daarom zullen de arts of verloskundige je adviseren om in het ziekenhuis te bevallen. Daar kan de hartslag van de baby continu gecontroleerd worden tot aan de geboorte. Dit gebeurt met een CTG.

Wanneer de bevalling begint met het breken van de vliezen, kun je meteen zien of de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Als dit zo is en de weeën komen niet op gang, dan zal de verloskundige of gynaecoloog je aanraden om de bevalling in te leiden. Op de verloskamer in het ziekenhuis krijg je een infuus met het natuurlijke hormoon oxytocine. Dit wekt de weeën op zodat je gaat bevallen. Hierover kun je meer lezen bij inleiden van de bevalling.

Als de baby tijdens de bevalling stress heeft en mogelijk lijdt aan zuurstoftekort, zien de verloskundige of arts dit vaak op het CTG. Zij zullen dit met je bespreken. Soms kan extra onderzoek nodig zijn om echt te weten of de baby zuurstoftekort dreigt te krijgen. Dit heet een microbloedonderzoek (MBO). Tijdens de bevalling kan de arts of verloskundige een druppeltje bloed van het hoofdje van de baby nemen. In dit druppeltje bloed wordt onderzocht of de baby zuurstoftekort heeft. Dit onderzoek duurt een paar minuten en je hoort meteen de uitslag.

Als de uitslag niet goed is, moet de baby snel geboren worden. De bloeduitslag is niet goed wanneer de zuurgraad (pH-waarde) van het bloed te laag is. Afhankelijk van hoeveel ontsluiting er is, zal de arts voorstellen om een kunstverlossing of een keizersnede te doen.

Welke extra controles zijn nodig na de bevalling?

Na de geboorte kijkt de kinderarts de baby na. Hierbij controleert hij ook of de baby poep in de longen heeft gekregen. De verpleegkundige zal regelmatig de ademhaling van je baby controleren. Als 8 uur na de bevalling alles goed is, mag de baby met je mee naar huis.

Als de bevalling thuis plaats vindt en pas op het laatst breken de vliezen en zie je dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept, dan kiezen we voor een veilige thuisbevalling in plaats van een hals over kop rit naar het ziekenhuis met kans op een geboorte onderweg. Ook wij hebben alles bij ons om een baby als dat nodig is extra zuurstof te geven en te beademen indien nodig.