Ik wil zwanger worden/kinderwens
Heb jij de wens om zwanger te worden? Zijn jij en je partner klaar voor een nieuw mensje in jullie leven?
Een goede leefstijl zal de ontwikkeling van je kindje positief beïnvloeden, al voor de bevruchting. Samen kunnen we hier vooraf bij stil staan.
Misschien heb je vragen over jullie gezondheid, leefstijl of eventuele risicofactoren. Of duurt het langer om zwanger te worden dan je verwacht had. We luisteren met aandacht naar je verhaal en geven graag persoonlijk advies tijdens ons kinderwensspreekuur. Je bent natuurlijk ook welkom op ons spreekuur om te praten over je ervaringen tijdens je vorige zwangerschap of bevalling en wat je nu graag anders zou willen.
Kinderwensspreekuur
De onderwerpen die zeker aan bod komen:
- Je menstruatiecyclus: wanneer ben je vruchtbaar?
- Jullie gezondheid: ziektes, voedingspatroon en leefgewoontes.
- Is er meer kans op erfelijke en/of aangeboren ziektes en afwijkingen?
- Wat is de invloed van roken, alcohol en medicatie?
- Werk en zwangerschap: hoe blijf je in balans? Zijn er risicofactoren?
- Hoe verliep(en) je vorige zwangerschap(pen)? Hoe kijk je erop terug?
- Zijn er psychische of sociale aandachtspunten?
Neem vrijblijvend contact op voor een gesprek.
Je kunt je ook aanmelden voor het kinderwensspreekuur of bellen voor een afspraak: 026-443877 (bij voorkeur tussen 9:00-10:00 uur).
Aanmelden
Tips om zwanger te worden
- Leef gezond! Stop met roken, drugs- en alcoholgebruik en zorg (indien mogelijk) voor een gezond gewicht.
- Gebruik vanaf de wens zwanger te worden (het liefst al 4 weken voor de bevruchting) tot 10 weken zwangerschap dagelijks 400mcg foliumzuur.
- Gebruik 10mcg vitamine D per dag
- Zorg dat je voldoende (1 gram) Calcium per dag binnenkrijgt.
- Download app ZwangerHap van het voedingscentrum voor meer informatie over voeding voor en tijdens de zwangerschap.
- Kijk eens op www.zwangerwijzer.nl en vul de vragenlijst in.
- De kans op zwangerschap is het grootst als je om de 2 of 3 dagen vrijt in de zes dagen vóór de eisprong tot en met de dag van de eisprong .
Omdat wij een goede voorbereiding op je zwangerschap erg belangrijk vinden, bieden wij het kinderwensspreekuur, als dit niet vergoed wordt, gratis aan voor onze toekomstige cliënten.
Jouw cyclus en vrijen
Om zwanger te kunnen worden moet een eicel worden bevrucht door een zaadcel. Bij de vrouw komt een eicel uit een van de eierstokken, dit gebeurt (bijna) iedere maand, de zogenoemde eisprong. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen voor de menstruatie plaats. Wanneer je regelmatig menstrueert, is het moment van de eisprong vrij nauwkeurig te voorspellen. Als je menstruatiecyclus onregelmatig is, dan is het lastiger te voorspellen.
Zaadcellen kunnen tot ongeveer 5 dagen blijven leven in je lichaam. De eicel is de eerste uren na de eisprong het meest vruchtbaar, daarna wordt de kans op bevruchting snel kleiner. De meeste zwangerschappen ontstaan na het vrijen in de zes dagen vóór de eisprong.
Bereken wanneer je eisprong is met de ovulatie-calculator. Of gebruik “ovulatietesten” die in je urine de LH-piek meten: het LH-hormoon is verhoogd rond je eisprong.
Lees meer over:
Moeilijk zwanger worden
Het liefst hoop je natuurlijk vlot zwanger te worden. Als dit na een jaar proberen nog niet gelukt is, kunnen jij en je partner hiervan de oorzaak laten onderzoeken. Maak dan een afspraak bij een verloskundige of bij je huisarts, zo nodig kun je worden doorverwezen naar een gynaecoloog.
Soms blijkt dat jullie niet ‘op de gewone manier’ zwanger kunnen worden en kun je eventueel in aanmerking komen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Daarover kan de gynaecoloog jullie uiteraard meer uitleg geven. Lees meer over vruchtbaarheidsproblemen op de website van Freya.
Ongewenst zwanger?
Een besluit nemen over je zwangerschap kan heel moeilijk zijn. In een korte periode moet je bedenken wat je wilt. Misschien weet je meteen wat je wilt óf twijfel je nog. Het is belangrijk dat je weet welke keuzes je kunt maken. Voor ondersteuning bij het maken van een voor jou goede keuze, kun je bij ons terecht. Indien gewenst maken we dan ook een echo om te kijken hoe ver je zwanger bent. Op de website van het FIOM vind je meer informatie over ongewenst zwanger zijn. Praat ook eens met je huisarts of de praktijkondersteuner.
Je voelt je misschien eenzaam in je keuze, maar je bent niet alleen!
Programma Nu Niet Zwanger
Het doel van het programma is kwetsbare mensen ondersteunen een bewuste keuze te maken over het moment van hun kinderwens, zodat zij niet onbedoeld zwanger worden. Het programma NNZ valt onder Kansrijke Start
Nu Niet Zwanger (NNZ) regio Arnhem
Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar beslissing over het krijgen van kinderen en het gebruik van anticonceptie. Als je echter leeft in de waan van de dag en je leven een wirwar van problemen is, dan is zorgen voor geschikte anticonceptie niet het eerste waar je aan denkt. Een zwangerschap kan je overkomen zonder dat je er een bewuste keuze in hebt gemaakt. Het is, onder bepaalde kwetsbare omstandigheden, bijzonder lastig om stabiele, goede en veilige zorg aan een kind te bieden. Een zwangerschap en de geboorte van een kind kan het dagelijks leven ontwrichten, met risico’s voor de gezondheid, welzijn en veiligheid van het kind en het gezin. Met kwetsbare omstandigheden bedoelen we bijvoorbeeld psychische problemen, verstandelijke beperking, verslaving, schulden, geweld, tienerzwangerschap, maar ook het gebrek aan zelfredzaamheid en zelf herstellend vermogen en het onvoldoende aansluiten van omgeving.
Nu Niet Zwanger (NNZ) heeft als doel, dat mensen in kwetsbare situaties een bewuste keuze maken over het moment van hun kinderwens zodat zij niet onbedoeld zwanger raken. NNZ leert hulpverleners/professionals actief het gesprek met hun kwetsbare cliënten aan te gaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Door hier aandacht aan te besteden en praktische, financiële en organisatorisch barrières weg te nemen, kunnen cliënten zelf een beslissing nemen over het moment waarop zij wel of niet zwanger willen raken. Het risico op een onbedoelde zwangerschap neemt af en de doorgaans daarbij komende problemen en zorgen, worden voorkomen.
Hieronder meer informatie over Nu Niet Zwanger Regio Arnhem 2021.
Inhoudelijk coördinator Nu Niet Zwanger Gelderland-Midden:
Tine Hendriks, nnz@vggm.nl / 088-3555467