De laatste weken

Vanaf ongeveer 28-30 weken zwangerschap krijg je van ons informatie en folders over de Bevalling, Bevallingshoudingen en over mogelijkheden van Pijnverlichting zodat je je al wat kunt inlezen. De volgende controle gaan we dieper in op jullie wensen, verwachtingen, keuzes en vragen, bespreken we eventueel je geboorteplan en we vertellen je persoonlijk op welk moment je moet bellen voor de bevalling.

Wanneer bel je ons?

Vóór de 37 weken zwangerschap moet je altijd bellen wanneer je denkt dat je gaat bevallen.

Vanaf 37 weken willen we graag dat je ons belt bij:

 • Weeën
  1. Als je voor de eerste keer gaat bevallen, bel je ons in ieder geval wanneer je minimaal 1 uur regelmatige weeën hebt á 3-5 minuten, die ongeveer 60 seconden aanhouden.
  2. Wanneer je al eerder bevallen bent, bel je ons in ieder geval wanneer je 1 uur lang regelmatige weeën hebt á 5-6 min die langer dan 45 seconden aanhouden. Als je denkt dat het snel gaat, bel dan eerder!
 • Vruchtwaterverlies (bewaar altijd het natte maandverband of -ondergoed)
  • Overdag: altijd bellen bij gebroken vliezen of als je twijfelt of je vliezen gebroken zijn.
  • ’s Nachts: je mag bellen maar je hoeft ons niet direct te bellen als het vruchtwater dat je verliest helder van kleur is, het hoofdje van je baby bij de laatste controle goed ingedaald was en je geen weeën hebt. Bel dan in de ochtend vanaf 8 u om ons te laten weten dat je vliezen gebroken zijn.
  • Als het vruchtwater groen/bruin is, als je ook weeën hebt en als je je baby duidelijk minder voelt bewegen bel ons dan wel in de nacht!.
 • Helderrood vaginaal bloedverlies (bewaar altijd het inlegkruisje of het ondergoed). Een beetje bloederig slijm is niet erg.
 • En bel ons altijd als je iets niet vertrouwt of als je je ongerust maakt.
Bel ons gewone nummer: 026-4438777 Blijf aan de lijn, je wordt doorgeschakeld naar de dienstdoende verloskundige.
Krijg je ons niet te pakken, dan kan het zijn dat we in gesprek zijn of net even de telefoon niet aan kunnen nemen. Probeer het een paar minuten later nog een keer.

Krijg je te horen dat we met een bevalling bezig zijn, blijf dan aan de lijn en toets 1 bij spoed.