Tijdens je zwangerschap ga je ongeveer 10 -15 keer naar de verloskundige (de exacte frequentie is afhankelijk van het verloop van je zwangerschap én je eigen wens). De tijd tussen de afspraken wordt steeds korter. Tijdens de afspraken meten we je bloeddruk, controleren we de groei van de baby en luisteren we naar het hartje van de baby. Daarnaast zijn we er voor vragen, voorlichting en natuurlijk mentale support. Naast de reguliere afspraken op de praktijk, zijn we 24/7 bereikbaar voor het geval er vragen zijn, er complicaties zijn of voor wanneer je gaat bevallen natuurlijk.
Ik ben zwanger!
Je bent zwanger! Wat komt er allemaal op je af. Is het wel echt, ben je blij, moet je nog wennen aan het idee, ben je nog een beetje afwachtend of wil je het wel van de daken schreeuwen? (4e_week)
Het is in ieder geval het begin van een zeer bijzondere periode waarin er heel veel verandert, in je lichaam, je hoofd, je (jullie) leven. Je bent 9 maanden ‘in ontwikkeling’ en in iedere periode zul je nieuwe ervaringen opdoen. Je zit in de flow van de zwangerschap, van de geboorte van je kind, dat nieuwe mensje, op weg naar ouderschap. Wij zijn er voor jou/jullie om je houvast te bieden en naast je te gaan op deze weg. We controleren jou en je kind, doen onderzoeken of verwijzen voor onderzoeken, luisteren naar je vragen en bespreken je/jullie behoeftes. Met jou/jullie vormen we een team om deze periode zo comfortabel en goed mogelijk te laten verlopen voor jou en je kindje. En natuurlijk zijn we er ook voor jou als het even niet zo lekker loopt, als het niet zo vanzelfsprekend is. Jouw lichaam is van levensbelang voor jouw kindje en verdient onze extra aandacht.
Goed om te weten
- Je kunt je direct aanmelden bij een positieve zwangerschapstest. Je hoeft je niet eerst bij je huisarts te melden.
- Als zwangere hoef je niet meer te eten dan je gewend bent. Dit is een mooi overzicht met voedingsadviezen.
- Stop met het gebruik van tabak, alcohol en drugs.
- Slik dagelijks foliumzuur (400mcg), en vitamine D (10mcg.
- Controleer of werk, sport en/of andere leefstijlfactoren je zwangerschap nadelig beïnvloeden.
- Voorkom infecties, voor iedere zwangere belangrijk, maar zeker als je met (kleine) kinderen werkt.
- Een kind krijgen: wat moet ik regelen en waar heb ik recht op?
Zwangerschap
Zwanger en vrijen
Vrijen tijdens de zwangerschap kan gewoon en is niet schadelijk voor de baby. Je kunt er geen miskraam van krijgen.
De behoefte aan seks kan veranderen als je zwanger bent. De één voelt zich super vrouwelijk en geniet van alles, ook van seks. De ander heeft meer last dan lust van de zwangerschap of maakt zich teveel zorgen om van seks te kunnen genieten.
Ook bij de partner kan de behoefte aan seks en de beleving ervan door de zwangerschap veranderen. Sommige mannen zijn bang dat ze de baby door gemeenschap beschadigen. Die angst is niet nodig: de baby wordt beschermd door het vruchtwater en de baarmoedermond is afgesloten. Praat er met elkaar over.
Bekijk ook de folder: Zwanger en vrijen, of kijk bij deverloskundige.nl, of bij Seks tijdens de zwangerschap
Meer informatie over:
Tijdens de zwangerschap en na de geboorte krijgen jij en je baby verschillende onderzoeken aangeboden om te kijken naar jullie gezondheid. Dit kan zijn een bloedafname voor onderzoek bij jou zelf of echo-onderzoek om afwijkingen bij de baby op te sporen. Na de geboorte wordt bij de baby de gehoortest aangeboden en de hielprik.
In deze video kun je zien welke onderzoeken dit precies zijn.
Is het erg als je bloed verliest?
Bloedverlies in de zwangerschap komt helaas regelmatig voor en zorgt voor veel spanning en onzekerheid. Bloedverlies wil niet altijd zeggen dat er iets mis is met de zwangerschap. Je bloedsamenstelling verandert en de doorbloeding van de baarmoeder(mond) en vagina neemt toe. Ook kan er wat bloedverlies optreden door het groeien van de bevruchte eicel in het baarmoederslijmlies. Bij toenemende druk zoals bij bijvoorbeeld wanneer je niest, hoest, vrijt, druk zet bij het hebben van ontlasting of zwaar tilt, kan een vaatje sneller springen met bloedverlies tot gevolg. Maar vaak is de oorzaak van het bloedverlies onbekend en is jouw kindje zich gewoon verder aan het ontwikkelen.
Een echo heel vroeg in de zwangerschap biedt vaak geen uitkomst. Vóór de 6,5 week geeft een echo geen duidelijkheid omdat het hartje vaak nog niet te zien is en het vruchtje zich soms zo verstopt dat het helemaal niet te zien is. Bij een positieve hartactie en een echo na de 8 weken is er 95% kans dat er geen miskraam optreedt.
Toch verloopt niet elke zwangerschap zoals je hoopt. Soms gaat het mis, soms al voor je bij ons op controle bent geweest.
Word jij een Supermom?
Terwijl er in jouw buik een klein wondertje groeit, kun jij andere stellen helpen om ook zwanger te worden! Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen in Nederland, waaruit het hCG-hormoon wordt gewonnen. Van dit hormoon worden geneesmiddelen gemaakt die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Door mee te doen kun jij jouw geluk delen! Een mooi initiatief dus.
Je kunt je aanmelden voor deelname vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week van je zwangerschap. Meedoen kan vanaf de 6e tot en met de 15e week. In deze periode bevat je urine namelijk het meeste hCG-hormoon. Lees meer over deelname en onze Supermoms op de website van Moeders voor Moeders
Welke geneesmiddelen kun je veilig gebruiken in de zwangerschap, en welke beter niet?
Moeders van Morgen is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelen bij kinderwens, tijdens de zwangerschap en in de borstvoedingsperiode. Moeders van Morgen verzamelt ervaringen van zwangere vrouwen via online vragenlijsten voor onderzoek. Daarnaast geven ze informatie over geneesmiddelgebruik rondom zwangerschap. Dit is een wettelijke taak van Moeders van Morgen, een onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb. In de online kennisbank kun je informatie opzoeken over het gebruik van medicijnen vóór, tijdens en na de zwangerschap.
Als het anders loopt, een miskraam
Vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt, begin je met grote dromen over de toekomst met een kindje. Als het dan misgaat, hoe pril ook, verandert dit plots. We staan vaak onszelf niet toe passend verdriet te hebben, maar de duur van de zwangerschap zegt niets over dat wat het met je doet. Wij zijn er voor jullie ook als je een miskraam hebt.
Je mag altijd contact opnemen met ons
Doe dat in elk geval:
- bij hevig bloedverlies;
- bij koorts boven de 38 graden tijdens of na de miskraam;
- als je duizelig bent, transpireert en/of het gevoel hebt dat je gaat flauwvallen;
- bij hevige buikkrampen;
- als je erg ongerust bent;
- bij blijvend bloedverlies en krampen na het verlies van het vruchtje.
Meer informatie vind je onder het kopje voorlichting: ‘Uitgebreide informatie over een miskraam’.
Lees de folder Miskraam of kijk op deverloskundige.nl/miskraam of bekijk hier de uitgebreide informatie