Vacuümverlossing

Wat is een vacuümpomp?

Een vacuümpomp is een instrument dat een gynaecoloog kan gebruiken de geboorte van de baby te bespoedigen als het hoofdje diep genoeg in het bekken zit. Dit gebeurt altijd in het ziekenhuis en wordt gedaan door een gynaecoloog. Als de uitdrijving niet vordert en/of de conditie van de baby achteruitgaat, kan een vacuümpomp nodig zijn. Dit wordt ook wel een vaginale kunstverlossing genoemd.

Het kan gebeuren bij te zwakke weeën, uitputting van de baarmoederspier of de moeder, of als de stand van het hoofdje niet optimaal is, waardoor het niet dieper komt of als de conditie van de baby achteruit gaat.

Hoe ziet een vacuümpomp eruit?

Een vacuümpomp is een ronde kunststof cup van ongeveer vijf centimeter doorsnee. Aan de buitenkant zit een systeem of slang, waarmee lucht uit de cup wordt gezogen nadat hij op het hoofdje van de baby is geplaatst. Zo wordt hij stevig als een zuignap op het hoofdje vastgezet. Aan de cup zit ook een handvat, waaraan de gynaecoloog kan trekken. De pomp heeft een beveiliging zodat de gynaecoloog nooit te hard kan trekken. Dan wordt automatisch het vacuüm in de cup verbroken.

Complicaties voor de baby

De kinderarts controleert je kind na de geboorte. Je baby heeft een (rode) bult op zijn hoofd die na twee á drie dagen vanzelf wegtrekt. De bloeduitstorting kan wel langer blijven zitten. Ook kan hij last hebben van hoofdpijn en/of misselijkheid, omdat dat cupje aan zijn hoofdje vastgezogen zat. Het is belangrijk dat je baby veel rust krijgt en niet te veel opgetild wordt als hij hier last van heeft.

Herstel na een vacuümverlossing

De klachten die je hebt na een vacuümverlossing zijn bijna hetzelfde als wanneer je een bevalling zonder (extra) hulp hebt. Als je ingeknipt bent, duurt het herstel wel langer.