Goed om te weten

  • Een goede 20-weken echo is geen garantie voor een gezonde baby.
  • Misschien voel je de baby al bewegen. Anders zal dit waarschijnlijk binnenkort zo ver zijn. Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is.
  • Partners zullen nu ook steeds meer ‘contact’ kunnen maken met jullie kindje. Neem hier de tijd voor en bereid je voor op het ouderschap.
  • Als jullie niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben, dan heeft de vader juridisch gezien geen band met het kind na de bevalling. Je kunt de erkenning al voor de geboorte regelen, het ouderlijk-gezag kan pas na de geboorte.
  • Het doen van een zwangerschapscursus (link naar pagina) verbetert de uitkomst van de bevalling en maakt dat je beter terugkijkt op de bevalling.
  • Vanaf de 22e week kan je jezelf vaccineren tegen kinkhoest om je baby vanaf de geboorte hiertegen te beschermen.
  • Denk na over welke voeding je je baby wilt geven, lees je in en/of volg een cursus (dat kan in onze praktijk).
  • Heb je je zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof al geregeld?

Aanstaande vaders

Ook voor aanstaande vaders (hier bedoelen we natuurlijk ook duomoeders mee) verandert en gebeurt er veel ; er valt dan ook heel wat voor te bereiden, te vragen en te lezen. Bespreek samen de dingen die je bezig houden en maak ze bespreekbaar bij ons!

  • Wat gaat er in je om nu er een kindje op komst is?
  • Hoe ervaar je als aanstaande vader de zwangerschap?
  • Wat beleef je mee van de zwangerschap?
  • Wat vind je van de ontwikkelingen die je partner door maakt, lichamelijk maar ook mentaal?
  • Hoe kijk je tegen de bevalling aan, wat zijn jouw wensen?
  • Hoe zie je je rol als vader?
  • Heb je vragen over jullie relatie als de baby straks geboren is?
  • Hoe maak je je relatie babyproof?

Deze, en natuurlijk ook andere vragen kun je gerust met ons bespreken. Je kunt ook veel op internet vinden; er is een ruime keuze uit websites, boeken en zelfs apps.

Meer voor vaders….

Welke voeding kies jij voor je baby?

Tijdens je zwangerschap ben je waarschijnlijk al aan het nadenken of je je baby straks borst- of flesvoeding gaat geven, moedermelk of poedermelk. Lees je goed in en/of volg een cursus zodat je een goede keuze kunt maken.

Borstvoeding zorgt voor een optimale start en is de meest natuurlijke manier om je baby te voeden. Moedermelk is volledig afgestemd op jouw baby en waar hij/zij op dat moment behoefte aan heeft. Belangrijke voordelen van borstvoeding zijn onder andere een beter afweersysteem door de antistoffen die in borstvoeding zitten, minder kans op allergieën, en minder kans op overgewicht.

Flesvoeding (kunstvoeding) is gemaakt van koemelk waardoor het geen antistoffen  bevat die je baby kunnen beschermen. Zorg voor veel lichamelijk contact als je flesvoeding geeft en laat je kindje goed aan jou en je partner hechten door zelf de fles te geven en liever niet telkens iemand anders. Meer informatie over kunstvoeding vind je hier en hier . En informatie over Hoe maak je een flesje klaar?.

Meer informatie over:

Deze echo wordt gemaakt in het Echocentrum Espérance door speciaal opgeleide echoscopistes. Je mag hiervoor een “uitstapje” maken naar Arnhem-zuid, waar de hoofd locatie is, of naar een van de dependances in Lent of Zevenaar.

De 20-weken echo (Tweede Trimester Structureel Echoscopisch onderzoek, TTSEO)

Deze uitgebreide echo wordt bij voorkeur tussen 19 en 20 weken gemaakt, (mag tussen 18 en 21 weken, 20e_week) en duurt ± 45 minuten. De baby is dan ongeveer 25 cm en weegt 300 gram. Met de 20-weken echo wordt gecontroleerd of je ongeboren kind ernstige, aangeboren aandoeningen heeft. De echoscopist bekijkt je baby van top tot teen. Hij/zij beoordeelt de aanleg van alle organen en de ledematen, de groei van de baby en ook de ligging van de placenta in de baarmoeder, de navelstreng en de hoeveelheid vruchtwater.

Als bij jouw ongeboren kindje een lichamelijke aandoening wordt gevonden, zijn de gevolgen voor de baby niet altijd duidelijk. Verder onderzoek zal dan vaak nodig zijn. Sommige aandoeningen zijn zo ernstig dat het baby kan overlijden voor of bij de geboorte. Er zijn ook aandoeningen die beter kunnen worden behandeld als al voor de bevalling bekend is dat de baby deze heeft. De zorg die dan nodig is tijdens de zwangerschap, rond de bevalling en direct daarna kan aangepast worden om zo de beste kansen voor de baby te creëren; en ook om jullie voor te bereiden op de extra zorg die nodig is.

Wees je er ook nu van bewust, dat deze echo geen garantie biedt op een gezond kind, niet alle afwijkingen kunnen op een echo gezien worden. En er zijn ook afwijkingen die pas later ontstaan.

Als je dit wenst zal de echoscopist bij de 20 weken echo je het geslacht van je baby vertellen. De 20 weken echo wordt vergoed door de verzekeraar.

Meer informatie over de 20-weken echo vind je hier: video en folder (ook in andere talen).

Wanneer geen 20 weken echo?

Als er sprake is van een aangeboren afwijking bij jou, je partner of een eerder kindje van jou of je partner of bij zeer naaste familie, dan kan het zijn dat je niet in aanmerking komt voor een 'gewone' 20-weken echo. Je wordt dan verwezen naar de afdeling Prenatale diagnostiek van Rijnstate ziekenhuis of UMC Radboud voor een uitgebreide echo. Dit wordt 'Geavanceerd ultrageluid onderzoek' genoemd (GUO), en is meestal ook rond 18-19 weken.

Kinkhoestvaccinatie

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie maakt een gifstof aan. Hierdoor ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. De beschermt jou en je baby tegen kinkhoest.

Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar.

Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom ook wel de naam 22 Weken prik. Deze folder is er ook in het Engels, Pools, Arabisch of Turks.

Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn of haar leven. Totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt. Dit is dan pas op de leeftijd van 3 maanden. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten.

Voor meer informatie klik hier of bekijk de video.

Een baby die goed beweegt, voelt zich goed!

Een kind dat zich niet lekker voelt zal stil gaan liggen om energie te sparen. Daarom vragen we iedere controle of de baby goed beweegt en willen we dat je ons belt wanneer je twijfelt of de baby voldoende beweegt.

De meeste vrouwen voelen de baby voor het eerst als ze 18 weken tot 20 weken zwanger zijn. Een paar weken eerder of later is echter niet ongewoon. Vrouwen die al eerder een zwangerschap hebben meegemaakt zullen hun baby vaak eerder voelen omdat ze de bewegingen herkennen, dit is vaak in de 16e week.

Het is belangrijk dat je je kindje vanaf 24 weken dagelijks voelt bewegen. Vanaf 28 weken is het goed om meerdere beweegmomenten per dag te voelen. De periodes van slaap worden langer naarmate de zwangerschap vordert en de baby krijgt aan het eind van de zwangerschap minder ruimte om te bewegen. Hierdoor zal je de baby in de laatste weken van jouw zwangerschap meestal ook wat minder intens voelen bewegen. Dit zijn altijd geleidelijke veranderingen.

Bekijk de folder Je Baby Voelen Bewegen Vertalingen zijn er in het Engels, Frans, Pools, Turks, Arabisch en Mandarijn

Twijfel je aan de bewegingen van je kindje? Neem dan een moment rust (dus ga naar huis als je aan het werk bent). Zoek een ontspannen houding, bijvoorbeeld liggen op de bank, bed of bad en breng je aandacht naar de baby. Leg daarbij je handen op je buik zodat je de bewegingen ook van buitenaf kunt voelen. Meer informatie over minder bewegen? Klik hier.

Voel je je baby (ondanks rust en ontspanning) niet minimaal 5 keer binnen anderhalf uur, neem dan contact met ons op. Neem ook contact op als je baby ineens minder beweegt dan je gewend bent of bij ongerustheid of twijfel over het aantal bewegingen van je baby.

 

Het voeden van je baby is één van de eerste dingen waar je als moeder mee te maken krijgt. Wij zijn van mening dat borstvoeding de beste start is voor je kind.

Jouw voeding wordt immers speciaal voor jouw baby gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je zes maanden borstvoeding geeft, je kind gezonder is, minder vaak in het ziekenhuis komt en minder kans heeft op allergieën. De uiteindelijke keus voor het wel of niet geven van borstvoeding is aan jou en je partner.

Goede voorbereiding is altijd goed als je met iets nieuws begint en dat geldt zeker voor borstvoeding. Informatie en kennis vooraf kan je zelfvertrouwen en zelfredzaamheid versterken en de kans van slagen vergroten. In onze praktijk wordt de borstvoedingscursus gegeven door Monique Franck. Vraag de folder met de data (of kijk onder 'cursus) en geef je op bij Monique of kies een andere borstvoedingscursus.

Borstvoeding geven is gemakkelijk, het is veilig, altijd beschikbaar, altijd op temperatuur en het kan niet bederven. Borstvoeding bevordert de band en hechting tussen moeder en kind. Beiden hebben hier voordeel van. Voor je kind is een goede ouderhechting een voorwaarde voor een gezonde emotionele ontwikkeling.

Voordelen voor je kind:

  • Moedermelk is de beste babyvoeding die er is en bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die de baby de eerste zes maanden nodig heeft.
  • De samenstelling van moedermelk is precies op de behoefte van je baby afgestemd. Moedermelk voor een te vroeg geboren baby is anders van samenstelling dan moedermelk voor een voldragen baby, en voor en vier maanden oude baby is  deze weer anders van samenstelling.
  • Moedermelk voor een vier maanden oude baby is anders dan moedermelk voor een pasgeborene.
  • De eerste dagen na de bevalling wordt er colostrum (voormelk) gemaakt. Dit bevat veel afweerstoffen en is zo een belangrijke bescherming tegen infectieziekten mee. Colostrum werkt ook laxerend.
  • De vetzuren in moedermelk spelen een belangrijke rol bij de rijping en ontwikkeling van de hersenen.
  • Baby’s die borstvoeding krijgen hebben minder kans op wiegendood.

 

Voordelen voor jou zelf:

  • Je lichaam herstelt zich na de bevalling snel: de baarmoeder trekt zich beter samen door het zuigen aan de borst. Het vloeien na de bevalling duurt hierdoor korter.
  • Bovendien raak je het extra lichaamsvet, dat tijdens de zwangerschap is aangelegd, makkelijker kwijt.
  • De kans op borstkanker en eierstokkanker wordt kleiner. Hierbij geldt dat hoe langer je voedt, hoe lager de kans op deze vormen van kanker is.
  • Je hebt minder kans op osteoporose (botontkalking).

Wil je meer weten over  borstvoeding?

Volg de cursus in onze praktijk en/of kijk bij de verloskundige.nl onder borstvoeding of moedermelk,  bij het voedingscentrum, of bij nutricia.

Het volgen van een cursus is een goede voorbereiding voor je bevalling. Je krijgt tijdens zo’n cursus veel extra informatie die bij onze zorg niet standaard aan bod komt. Je leert ontspanningsoefeningen om tijdens je bevalling de weeën op te vangen. Het is belangrijk om ook fysiek voorbereid te zijn op je bevalling. Een fit lijf bevalt immers beter! Wij adviseren daarom om een zwangerschapscursus te volgen. Het kan wanneer je dit wenst ook een uitgelezen kans zijn om in contact te komen met andere aanstaande moeders. Er zijn heel veel verschillende soorten cursussen. Sommige zijn sportief intensief, andere juist super ontspannend of meer gericht op vertrouwen krijgen in je eigen lijf.

Kijk voor meer informatie op de website onder het kopje 'Cursussen'.

Erkenning

Ben je niet getrouwd en hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft je baby bij de geboorte wettelijk gezien alleen een moeder. Als je de wettelijke vader of duomoeder wilt zijn dan moeten jullie de baby erkennen. Dit hoeft niet in je eigen woonplaats.

Erken de baby bij voorkeur vóór de 24e week van de zwangerschap. Tijdens de erkenning kun je de achternaam van de baby kiezen. Op de geboorteakte komen dan de naam van de vader of duomoeder én de naamkeuze voor de achternaam. Meer informatie over de keuze van de achternaam kun je vinden bij de rijksoverheid.nl

Er ligt een wetsvoorstel om het mogelijk te maken dat het kind de achternaam van beide ouders  draagt. Let op: dit voorstel is nog niet aangenomen.

Meer informatie als de baby twee moeders heeft vind je hier.

Als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben dan hoeft de vader/duomoeder de baby dus niet te erkennen.

Erkenning is niet hetzelfde als ouderlijk gezag aanvragen. Dat kan pas na de geboorte.

Meer informatie over ouderlijk-gezag

Zwangerschaps-, geboorte-, en ouderschapsverlof

Als je zwanger bent en je bent in loondienst of je krijgt een uitkering, dan heb je recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. En na de bevalling op bevallingsverlof en een bevallingsuitkering. Dit verlof duurt altijd minstens 16 weken, ongeacht of je te vroeg bevalt of over de uitgetelde datum heen gaat.

Voor zelfstandigen is er de Zelfstandige en Zwanger (ZeZ) regeling.

Partners hebben recht op geboorteverlof. De regels hiervoor zijn per 1 juli 2020 verruimd.

Ook zijn er regels voor ouderschapsverlof na de geboorte. Deze worden per 2 augustus 2022 verruimd.

Meer informatie over zwangerschaps-, geboorte en/of ouderschapsverlof kun je vinden op de website van de rijksoverheid: zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof