Inleiden van de bevalling

Soms is het nodig om een bevalling op te wekken. Vaak is dat omdat we denken dat de baby het buiten de baarmoeder beter heeft. Of omdat het met de moeder niet goed gaat.

Het opwekken van een bevalling noemen we ook wel ‘inleiden’. Voor het inleiden zijn verschillende redenen:

  • de vliezen zijn langer dan 24-48 uur gebroken, er komen geen weeën en je bent tussen de 37 en 42 weken zwanger
  • de baby is te klein
  • de placenta werkt niet goed genoeg meer
  • hoge bloeddruk en/of zwangerschapsvergiftiging
  • je bent over tijd, dus meer dan 42 weken zwanger

Vóór het inleiden van een bevalling doen we eerst een inwendig onderzoek. Een inleiding kan namelijk alleen als de baarmoedermond al een beetje open en verweekt is. Dat noemen we ook wel ‘rijp’. Dit onderzoek doen we meestal op de polikliniek. Je krijgt dan ook uitgebreide informatie over hoe een inleiding werkt. En je krijgt meteen een afspraak voor de inleiding in dezelfde week.

Als de baarmoedermond nog niet klaar is voor de bevalling, wordt je opgenomen in het ziekenhuis. Soms dezelfde dag nog, andere keren de volgende dag.

Voor de bevalling moet de baarmoedermond “rijp” worden. Dat doen we met ‘primen’, de Engelse term voor voorbereiden. Daar zijn verschillende manieren voor:

  • met een katheter in de baarmoedermond. Dit is een dun slangetje, met aan de top een klein ballonnetje. Die vullen we met water nadat het slangetje in de baarmoedermond zit. Door de druk van het ballonnetje krijg je ontsluiting. Er komen dan ook vanuit de baarmoeder en de baarmoedermond natuurlijke hormonen vrij die de rijping versnellen. De katheter blijft 24 uur zitten. Je kunt gewoon rondlopen en douchen. Bij een erg onrijpe baarmoedermond wordt de behandeling herhaald, soms een paar dagen achter elkaar.
  • met het medicijn misoprostol. Dit breng je elke 2-4 uur in in de vagina of je slikt tablettenvhet medicijn propess. Dit krijg je hoog in de vagina bij de baarmoedermond. Hierin zitten hormonen die ook een rol spelen bij het op gang komen van de bevalling