Bijkomen

Het was heel hard werken tijdens de bevalling, en nu heb je je kindje op je borst. Je moet eerst op adem komen, er is zoveel gebeurd. Hij/zij wordt afgedroogd, toegedekt met een warme doek, en ongemerkt krijgt hij/zij al de eerste score, de Apgarscore.  Dit zegt iets over de aanpassing aan het leven buiten de buik. De eerste uren bij jou op de borst zijn erg belangrijk voor jouw kindje.

De eerste 6 weken na de bevalling noemen we kraamtijd, maar de nadruk ligt op de eerste week, omdat er dan zo veel gebeurt. Je hormoonhuishouding verandert heel snel. Je borsten gaan melk produceren en iedere vrouw heeft  (soms veel, soms minder) last van bloedverlies. Mogelijk heb je hechtingen en één ding is helaas vrijwel zeker: je hebt of krijgt minder slaap in deze periode. Oef….! Baby’s hebben vaak een omgekeerd dag en nacht ritme. Vaak zijn ze overdag best rustig, maar merk je dat ze in de nacht onrustiger zijn en ook vaker aan de borst willen. Probeer dan ook overdag regelmatig rust te nemen, en extra te slapen wanneer je kindje slaapt. Visite is best gezellig, maar houd het kort. Vaak voel je pas hoe moe je bent als de visite weer weg is.

Gelukkig krijg je de eerste dagen goede hulp en zorg – thuis van een kraamverzorgster, of van de verpleging als je nog in het ziekenhuis moet blijven.

Laat je verwennen – je hebt het dik verdiend

Goed om te weten

  • In de eerste 6 weken na de geboorte van je baby blijven wij betrokken, de eerste week heel intensief.
  • Ook als je een medische indicatie hebt voor je zwangerschap en bevalling, zorgen wij graag voor jullie in het kraambed.
  • Veel informatie vind je in de folder: Net Bevallen
  • Het is het verstandig om je bekkenbodem te trainen na de bevalling.
  • Je kan weer zwanger worden zonder dat je een menstruatie hebt gehad. Denk dus aan anticonceptie! In onze praktijk kun je ook terecht voor de plaatsing van een spiraaltje. Bel/mail ons even als je dit wenst.

Onze zorg in de kraamweek

Wij komen na je bevalling regelmatig op huisbezoek. Vanaf de dag na de bevalling of de dag na thuiskomst, komen wij om de dag tot en met de 8e dag na de bevalling (of vaker/langer als dat nodig is), ook in het weekend. Tijdens deze huisbezoeken komen we kijken hoe het met jou, je partner en je pasgeboren baby gaat. Daarnaast bieden wij ook steun bij (borst)voeding en klachten/ongemakken die te maken hebben met je bevalling of kraamperiode.

In het kraambed vinden veel, vaak mooie, veranderingen plaats, maar het is ook een heftige en emotionele periode. Logisch dat niet alle kraamvrouwen na de bevalling op een roze wolk zitten. Ook voor de psychische en emotionele ondersteuning staan we als verloskundigen voor je klaar.

Tot 6 weken na je bevalling zijn wij nog steeds 24 uur per dag bereikbaar om je in geval van zorgen of spoed bij te staan!

Voor partners

Jouw kind is geboren! Hopelijk heb je je vrouw/vriendin goed bij kunnen staan gedurende de bevalling en ben je trots op haar, en op jullie prachtige kind. Ook aan jou is ons advies om voldoende rust te nemen. Breng veel tijd door met je vrouw/vriendin en jullie kindje. Er zijn ook wat praktische en noodzakelijke taken voor je weggelegd:

  • De aangifte van de baby moet binnen drie werkdagen gebeuren in de gemeente waar de baby is geboren.
  • De geboortekaartjes kunnen besteld worden en de drukproef gecontroleerd.
  • Familie en vrienden worden op de hoogte gebracht. Zorg voor een goede planning van het bezoek. Overleg met de kraamverzorgster is handig.
  • Je zult mogelijk ook op pad worden gestuurd voor heel vrouwelijke zaken die opeens niet in huis blijken te zijn: bijvoorbeeld voedings-bh’s, kraamverband, tepelhoedjes, mothermates, en borstkolven.

Meer informatie over de periode na de bevalling.

Geboorteaangifte

Als je kindje is geboren moet je binnen drie dagen aangifte doen in de gemeente waar het geboren is. Zit er een weekend of feestdag tussen, dan tellen deze niet mee en wordt de termijn verlengd tot en met de eerstvolgende werkdag. Er moeten altijd 2 werkdagen in de termijn zitten.

Wat neem je mee naar de aangifte?

  • Geldig legitimatiebewijs van beide ouders.
  • Is er vóór de geboorte erkenning of naamskeuze gedaan? Neem dan de akte daarvan mee naar de aangifte. De gegevens van die akte komen in de geboorteakte.
  • Trouwboekje als je dit hebt (maar dit is niet verplicht), dan wordt jullie kind bijgeschreven in het trouwboekje.
  • Soms wordt een geboortebericht van de arts of verloskundige gevraagd.

Na de aangifte

De ambtenaar van de gemeente maakt een geboorteakte op die wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Dit is het juridische bewijs van de geboorte van je kind. Na de aangifte krijgt het kind direct een Burgerservicenummer (BSN). Ook wordt hij/zij ingeschreven in de Gemeente Basisadministratie persoonsgegevens (GBA). Woon je in een andere gemeente dan die waar de baby is geboren, dan volgt automatisch overschrijving naar jouw woonplaats.  Zodra je de brief met het BSN van jullie kindje hebt ontvangen, kun je  hem/haar opgeven bij de zorgverzekeraar. Vergeet dit niet, want dit gaat niet automatisch.

Kosten

Aan de aangifte van geboorte en ook aan de akte van erkenning zijn geen kosten verbonden.

 

De Hielprik

In het kraambed, na de vierde en voor de achtste dag, komt het screenteam van de JGZ (jeugdgezondheidszorg) langs om bij de baby de hielprik te doen. Door middel van een prikje in het hieltje van de baby wordt wat bloed afgenomen. De hielprik wordt gedaan om zeer zeldzame, maar wel ernstige ziektes, vroegtijdig op te sporen.

Deelname aan de hielprik is vrijwillig. Voordat de hielprik wordt uitgevoerd wordt je toestemming gevraagd.

Als de uitslag goed is krijgt u binnen vijf weken een brief van het RIVM.
Bij een afwijkende uitslag neemt de huisarts zo snel mogelijk contact met jullie op over het vervolgonderzoek in het ziekenhuis.

In de zwangerschap krijg je de folder Hielprik en gehoortest mee of bekijk het Beeldverhaal. De folder is ook  beschikbaar in het Engels, Turks, Arabisch en Pools, het beeldverhaal in het Farsi (Iran), Tigrinya (Eritrea), Somalisch, Turks, Arabisch, Pools en Engels.

Voor meer informatie of de video ga je naar: hielprik.

Als de baby nog in het ziekenhuis is als de hielprik gedaan moet worden, dan wordt dit door de verpleegkundige gedaan. De gehoortest volgt meestal na thuiskomst door de JGZ.

De gehoortest

De gehoortest gebeurt meestal in de eerste week na de geboorte, vaak tegelijk met de hielprik. Een kind dat niet goed kan horen, kan ook niet goed leren praten. En dat is belangrijk om contact te maken met andere mensen. Als een kind niet goed kan horen is vaak een behandeling mogelijk. Hoe eerder de behandeling begint, hoe beter het kind kan leren praten.

Hoe gaat de gehoortest?

De baby krijgt een klein dopje in het oor. Hier komen zachte geluidjes uit. Het onderzoek doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. De meeste baby’s slapen gewoon door tijdens de gehoortest. De gehoortest werkt het beste als uw baby rustig is en slaapt. Het moet wel stil zijn in de kamer.

Bekijk de video over de gehoortest of het beeldverhaal.  Het verhaal is ook in het Engels, Somalisch Farsi (Iran) en Tigrinya (Eritrea)

 

Vitamine K

Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling en wordt aangemaakt in de dikke darm. Pasgeboren baby’s hebben zelf nog niet genoeg darmbacteriën om vitamine K aan te maken. Een tekort kan bij pasgeboren baby’s bloedingen veroorzaken. Deze bloedingen kunnen
ernstig zijn, vooral als ze in de hersenen ontstaan. Om een tekort te voorkomen, krijgen baby’s direct na de geboorte vitamine K-druppels
toegediend. Kinderen die flesvoeding krijgen, zijn hiermee genoeg beschermd. Voor borst gevoede baby’s is deze dosering genoeg voor
een week. Bij borstvoeding wordt daarom geadviseerd om daarna elke dag vitamine K-druppels te geven. Als de baby drie maanden oud is of meer dan 500 ml flesvoeding per dag krijgt, mag je hiermee stoppen.

Vitamine D

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen in de botten, en ook zorgt het voor een verhoogde weerstand, sterke tanden en een goede spierfunctie. Het advies is baby’s en kinderen tot 4 jaar extra vitamine D te geven, omdat zij dit nog onvoldoende uit voeding en zonlicht halen. Dit is ongeacht of je je baby nu borst- of flesvoeding geeft.

Voor meer informatie kijk bij: deverloskundige.nl/vitamine-k-en-d of bij: zwangerenportaal.nl/vitamine-k-en-d

Niet altijd een ‘roze wolk’

Toch een beetje een taboe. Maar bij veel (kraam)vrouwen is de spreekwoordelijke wolk helemaal niet zo roze als zij doen voorkomen. De hormonen gieren in de eerste periode na de bevalling door je lijf. Mentaal kan het je behoorlijk kwetsbaar maken. Daarnaast slaap je vaak slecht en heb je waarschijnlijk last van fysieke ongemakken.

Bijna alle vrouwen hebben last van kraamtranen. Zo’n 4 tot 5 dagen na de bevalling hebben ze een echte huil-dag! Dit is heel normaal en gaat ook vanzelf weer over.

Blijf jij je na de kraamweek kwetsbaar voelen, kijk je niet goed terug op de bevalling of is er een andere reden waarom er voor jou geen roze wolk is? Vraag om ondersteuning uit je omgeving en klop aan bij ons of bij je huisarts. Wij kunnen je verwijzen naar een hulpverlener die je bij kan staan in deze kwetsbare periode. Je bent niet de enige en je hoeft het niet alleen te doen!

Meer informatie over ‘Niet altijd een roze wolk’ vind je  bijvoorbeeld op zwangerenportaal.nl of op als-de-roze-wolk-niet-zo-roze-is, of op birthmatters.

De eerste zes weken na de geboorte van je baby vliegen waarschijnlijk voorbij. Als het goed is, ben je dan voor een groot deel weer hersteld van de bevalling. Jij, je partner en eventuele andere kinderen in je gezin hebben de baby beter leren kennen en samen ben je druk met de verzorging.

Na de geboorte kom je nog een keer langs……

Ongeveer zes weken na de bevalling kom je nog een keer voor een zogenaamde nacontrole. Meestal plannen we de nacontrole bij degene die de bevalling heeft begeleid, dit praat ook het gemakkelijkste na. Als je niet onder onze begeleiding bevallen bent, kun je kiezen bij wie je de afspraak wil bij de verloskundige die je bevalling heeft begeleid. We zijn heel benieuwd naar je beleving van het moederschap en we willen ook graag weten hoe het lichamelijk met je gaat.

Samen praten we na over de zwangerschap en/of de bevalling en hoe je terug kijkt op deze bijzondere periode. Misschien heb je vragen over je herstel, over een eventuele volgende zwangerschap of over anticonceptie.

Daarnaast vinden wij het fijn om tijdens de nacontrole van je/jullie te horen hoe jullie onze zorg ervaren hebben. Natuurlijk vinden we het leuk te vernemen wat jullie konden waarderen, maar juist ook verbeterpunten zijn altijd welkom.

Bij het afsluiten van het kraambed maken we meteen een afspraak.

Als je klachten hebt, dan ben je natuurlijk ook eerder van harte welkom!

En…. natuurlijk zijn wij ook reuze benieuwd naar jullie kindje!

Na je zwangerschap en de bevalling heeft je bekkenbodem aandacht nodig om te herstellen. Door de zwangerschap zijn je spieren verweekt, en door de bevalling zijn ze opgerekt. Met behulp van bekkenbodem oefeningen krijg je de spieren weer terug in vorm. Uit onderzoek blijkt dat training een positief effect heeft op het voorkomen van (stress)incontinentie op latere leeftijd.

Op bekkenbodemonline.nl vind je meer informatie en bekkenbodemoefeningen die je kan doen. Bekijk ook deze folder.

Probeer jezelf te motiveren de oefeningen ook daadwerkelijk iedere dag te doen. Heb je 6 weken na je bevalling nog klachten? Bezoek dan een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de bekkenbodem klachten.

 

Het wisselt per vrouw wanneer de menstruatiecyclus weer op gang komt. Dit kan na 4-6 weken al het geval zijn, je kan dan dus weer zwanger worden. Het geven van borstvoeding zorgt er meestal voor dat je menstruatie enkele maanden uitblijft. Je weet niet wanneer je eerste menstruatie zal komen, en dus niet wanneer je weer vruchtbaar bent. Zorg dus dat je je altijd beschermt tegen opnieuw zwanger worden als je dit (nog) niet wenst.

Na de bevalling wisselt het per vrouw wanneer ze weer behoefte heeft aan seksueel contact. Ook beïnvloeden de borstvoedingshormonen je zin in vrijen. Geef jezelf de tijd, er is veel veranderd en jouw lijf heeft tijd nodig om te herstellen.

Er zijn verschillende vormen van anticonceptie. Verdiep je er eerst in voor je een keuze maakt.

Klik hier voor meer informatie over anticonceptie na de bevalling

Belangrijk om te weten is dat de combinatiepil en de nuvaring hormonen bevatten die de hoeveelheid en kwaliteit van de borstvoeding kunnen beïnvloeden. Daarom raden we gebruik van deze middelen af tijdens de borstvoedingsperiode.

Anticonceptiemethoden die wél geschikt zijn tijdens het geven van borstvoeding: Oestrogeenvrije pil; Prikpil; Anticonceptiestaafje; Spiraaltje.

We kunnen samen kijken naar welk anticonceptiemethode het beste bij je past. Hier zullen we aan het einde van je kraamweek al op ingaan en bij de nacontrole nog een keer.

Zelf kun je je al meer lezen bij: deverloskundige.nl/Anticonceptie kiezen, bij: Anticonceptie-na-bevalling of bij: Welke anticonceptie past bij mij. Of lees de folder: Anticonceptie

Borstvoeding geven is heel natuurlijk en iedere moeder kan in principe borstvoeding geven. Met goede voorbereiding en ondersteuning van de kraamverzorgende in de kraamperiode, verloopt bij veel moeders borstvoeding zonder problemen. Toch gaat het soms niet helemaal vanzelf en zijn er bijzondere omstandigheden of problemen waar specifieke kennis en ervaring voor nodig is. Voor, tijdens en na de kraamperiode kun je daarom een afspraak maken met een lactatiekundige.

De lactatiekundige is gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning bij borstvoeding. De lactatiekundige kan je ondersteunen in allerlei situaties, waaronder de volgende:

  • Pijn bij het voeden / tepelkloven
  • Verstopte melkkanaaltjes
  • Borstontsteking
  • Te veel of te weinig melk
  • Een baby die moeizaam aan de borst drinkt
  • Een baby die te weinig aankomt
  • Een baby die de borst weigert
  • Spruw
  • Spugen
  • Onrust aan de borst
  • Klieven van tongriempje als dit nodig mocht blijken.

Wij werken graag samen met Monique Franck, IBCLC lactatiekundige. Zij verzorgt tevens bij ons in de praktijk de voorlichtingsavonden over het geven van borstvoeding. Bezoek gerust de website van Monique voor meer informatie en tarieven.

Afhankelijk van hoe je verzekerd bent, vergoedt je zorgverzekeraar geheel of gedeeltelijk de kosten van het lactatiekundig consult, informeer hierna bij je zorgverzekeraar.