De verschillende redenen om een echo te maken.
Elke echo heeft een doel, namelijk een antwoord krijgen op een bepaalde vraag. Soms wordt bij de echo’s iets afwijkends gezien, iets dat niets te maken heeft met de vraag voor de echo. Dat kan bijvoorbeeld aan de organen zijn of de groei is niet zoals past bij de zwangerschapsduur. Dit zal altijd met je besproken worden. Besef dus dat een echo ook iets aan het licht kan brengen dat je niet had verwacht.
Vitaliteitsecho rond 7-8 weken: deze echo maken we om te kijken of we een vruchtje (ienie minie mensje in wording) met een kloppend hart in de baarmoeder kunnen zien.
Termijnecho tussen 10-12 weken: dit is de perfecte periode om met de meting van de foetus (dit is nu de officiële naam van het ongeboren mensje in de baarmoeder) de officiële uitgetelde datum te bepalen.
Screeningsecho’s: structureel echoscopisch onderzoek (SEO), onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kindje. Hiermee worden de 13 weken en de 20 weken echo bedoeld. Deze echo’s worden niet in onze praktijk gemaakt maar in het Echocentrum Espérance door speciaal opgeleide echoscopistes. Je mag hiervoor een “uitstapje” maken naar Arnhem-zuid, waar de hoofd locatie is, of naar een van de dependances in Lent of Zevenaar
Groei-echo: deze echo geeft ons extra informatie over de groei (het gewicht) van de baby om in te kunnen schatten of de baby groter, kleiner of ongeveer gemiddeld is voor de duur van de zwangerschap.
Placenta lokalisatie: dit wordt aangevraagd als bij de 20 weken echo, of in sommige gevallen bij een latere echo, een placenta is gezien die dicht bíj of óver de baarmoedermond ligt.
Liggingsecho: rond 35-36 weken als we met uitwendig onderzoek van de buik twijfelen aan de ligging van de baby.
Pretecho: Dit is een echo, gewoon omdat je het leuk vindt om even extra naar je kindje te kijken