Deze echo wordt meestal rond 35/36 weken gemaakt als we met uitwendig onderzoek van de buik twijfelen aan de ligging. Er wordt gekeken of het kindje met hoofd naar beneden (hoofdligging) of naar boven (stuitligging) ligt. Rond 36 weken liggen de meeste kindjes in hoofdligging en nog 3-4% in stuitligging. Rond 30 weken ligt nog ongeveer 25% van de kinderen in stuitligging.

Als het met uitwendig onderzoek duidelijk is dat het kindje in hoofdligging ligt, dan maken we geen liggingsecho. Bij de liggingsecho doen we weer de metingen die we bij de groei-echo ook doen en kijken we opnieuw naar de hoeveelheid vruchtwater. Bij deze termijn is het kindje al behoorlijk groot en zit het hoofd soms al goed ingedaald. Dit maakt het lastiger om mooie beelden van het kindje te laten zien en soms is het dan ook lastiger om de baby goed te meten.

Lees meer over stuitligging

Wil je meer lezen over hoe je zelf de kans kunt vergroten dat je kindje uit zich zelf alsnog gaat draaien met het hoofd naar beneden? Kijk bij  stuitlig.nl of bij upsidedownbaby.nl