Jouw rol als partner

De eerste weeën komen op gang en voor je het weet is ‘het’ begonnen. Negen maanden lang heb je gewacht en dan is het eindelijk zover. Het is een moment waar iedere ouder naar uitkijkt: de geboorte. Eindelijk kun je je baby zien en vasthouden, maar eerst nog de bevalling. Van tevoren weet je natuurlijk helemaal niet wat je van elkaar kunt verwachten, zeker niet als dit jullie eerste kind is. Wat kun je doen als partner? Jouw belangrijkste rol is om er te zijn voor je vrouw wanneer zij bevalt, de rust te bewaren en haar te steunen en te coachen.

Zo kun je er voor haar zijn

  • Blijf kalm of doe daar in elk geval je best voor.
  • Ben je mee geweest naar een partnerles bij de zwangerschapscursus? Top! Dan weet je wat je kunt doen om je vrouw te helpen.
  • Help je vrouw herinneren welke manieren van ademhalen ze kan toepassen als je merkt dat ze dit nodig heeft.
  • Blijf bij je vrouw in de buurt als zij je nodig heeft bij het opvangen van de weeën. Houd haar goed in de gaten of spreek een woord of teken af, zodat je weet wanneer je op ‘grijpafstand’ moet zijn.
  • Als ze rug weeën heeft, kun je misschien haar rug masseren of stevig in haar rug duwen. Vraag wat haar op dat moment helpt.
  • Help je vrouw als ze onder de douche wil of stap erbij zodat je haar kunt ondersteunen.
  • Verleg je pijngrens, want ze zal mogelijk behoorlijk hard in je hand of arm knijpen tijdens de stevige weeën.
  • Als jullie onverhoopt naar het ziekenhuis moeten denk dan aan de praktische zaken, de ‘vluchtkoffer’ en last-minute spullen die je mee moet nemen (mobiel, portemonnee, leesbril). En uiteraard: jij rijdt!
  • Mogelijk komt je vrouw gedurende de bevalling in een soort roes. Die helpt haar door de pijn heen. Het is beter om haar dan niet teveel meer te vragen. Ook app-en, telefoneren en praten met de verloskundige of andere aanwezigen kan al heel storend zijn.

En dan jijzelf

Misschien vind je het moeilijk te zien dat je vrouw pijn heeft. Misschien voel je je machteloos omdat zij al het werk moet doen. Toch is er (zie bovenstaande) veel dat je kunt doen om haar te helpen. Onderschat jouw rol hiermee niet!

Eten en drinken tijdens de bevalling

Het is belangrijk om te eten en te drinken zodat je genoeg energie hebt om haar te ondersteunen, maar de kans is groot dat je vrouw het je niet in dank afneemt als je dicht bij haar koffie gaat drinken of iets eet met een sterke geur. Ze kan daar namelijk heel misselijk van worden. Eet of drink dan het liefst ver bij haar vandaan of buiten de kamer. Vergeet niet om naderhand je tanden te poetsen of een pepermuntje te nemen zodat je fris ruikt.

Communicatie

Let goed op wat je tegen haar zegt terwijl ze aan het bevallen is. De pijn van een wee kan heel intens zijn en je kunt niet inschatten hoe het voelt. Zwak de pijn niet af, maar benader haar positief, laat blijken dat je bewondering hebt voor hetgeen ze doet, hoe sterk ze is. Geef haar complimenten. Spreek haar moed in. Misschien vindt ze het fijn in je arm of handen te knijpen (doe je ringen op tijd af), of aan je te hangen. Laat dat toe, ook al is het ongemakkelijk voor jou. Vat het niet persoonlijk op als ze jou of het goedbedoelde washandje wegduwt, of naar je schreeuwt.

Jíj kent je partner als geen ander. Jíj ziet aan haar ogen, aan haar lichaamstaal of ze iets wel of niet fijn vindt. Dus als jij ziet dat iets haar stoort bijvoorbeeld een bepaalde houding of een voorstel van ons, benoem het dan. Maar ook als wij iets zeggen dat niet tot haar door lijkt te dringen (misschien juist doordat ze zo lekker in die flow zit) herhaal de boodschap dan voor haar. Jij kan altijd tot haar doordringen!

Blijf haar aanmoedigen, vooral ook als het lijkt alsof ze ‘erdoorheen’ zit. Als er dan iemand naast je staat die je aanmoedigt, geeft dat weer energie en moed!