Een goede start!
-
Leef gezond! Zorg (indien mogelijk) voor een gezond gewicht.
Met een gezond gewicht heb je meer kans om zwanger te worden en minder kans op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Een gezond gewicht definiëren we als een BMI tussen de 18,5 en de 24,9.
Kijk of je met gezonde voeding en voldoende beweging op een gezond gewicht kunt komen. Lukt dit niet, maak dan eens een afspraak bij de diëtist.
-
Foliumzuur
Foliumzuur is hetzelfde als vitamine B11. Deze vitamine zit ook in ons voedsel, bijvoorbeeld in groenten zoals broccoli en spruitjes. Als je zwanger wilt worden heb je extra foliumzuur nodig. Uit enkel je dagelijkse voeding krijg je mogelijk niet genoeg foliumzuur binnen. Je krijgt wel genoeg foliumzuur binnen als je elke dag één tablet foliumzuur slikt. Je kunt foliumzuurtabletten 400mcg kopen bij de drogist of de apotheek. Je hebt hier geen recept voor nodig.
Het gebruik van foliumzuur verkleint de kans op een baby met een open ruggetje, lipspleet (hazenlip) of open gehemelte.
Heb je eerder een kind gekregen met een open ruggetje? Of heb je epilepsie? Dan raden we een hogere dosis foliumzuur aan. Neem daarover contact (link) op met ons (of je huisarts/gynaecoloog).
-
Gezonde voeding
Klik hier voor vragen over voeding.
Download de app: ZwangerHap van het voedingscentrum in de App Store of Play Store voor meer informatie over voeding voor en tijdens de zwangerschap.
Gebruik 10 microgram vitamine D per dag
Zorg dat je 1 gram (=1000 milligram) calcium per dag binnen krijgt of gebruik aanvullend extra calcium
-
Stop met roken, drugs- en alcoholgebruik
Het gebruik van tabak, alcohol en drugs tijdens zwangerschap levert veel risico’s op voor het ongeboren kind (o.a. miskraam, vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht, loslating van de placenta).
Een bijkomend voordeel van het stoppen met deze zogenoemde “intoxicaties” is dat de vruchtbaarheid toeneemt en dus de kans op een zwangerschap vergroot. Dit geldt ook voor je partner.
Bekijk de folder: Wat je moet weten over alcohol en roken, vóór, tijdens en na de zwangerschap
-
Medicatie
Slik alleen medicatie na overleg met een arts. Dit geldt ook voor je partner. Soms is het verstandig in aanloop naar de zwangerschap te stoppen met medicatie, te wisselen naar een ander medicijn of de dosering van je medicatie aan te passen. Alleen paracetamol mag je tijdens een zwangerschapswens en tijdens je zwangerschap zonder overleg gebruiken.
Bekijk hier de folder van Moeders van Morgen over Geneesmiddelen, zwangerschap en borstvoeding.
HELP MOEDERS VAN MORGEN moedersvanmorgen.nl
Draag bij aan meer kennis over het gebruik van geneesmiddelen rondom de zwangerschap.
-
Werk
Er kunnen werkomstandigheden zijn die je vruchtbaarheid beïnvloeden, of invloed hebben tijdens een vroege zwangerschap. Denk aan risico’s als: contact met gevaarlijke stoffen zoals oplosmiddelen of bestrijdingsmiddelen, onregelmatige werktijden (zoals bij ploegendienst en nachtdienst), lichamelijk belastend werk, ongezonde stress, een omgeving met lawaai/overdruk/lichaamstrillingen/extreme hitte of kou, contact met straling.
Bespreek de gevolgen hiervan voor een zwangerschap met je werkgever of een Arboarts. Samen kun je kijken naar aanpassing van je werkzaamheden en/of werktijden.
Voor meer informatie bekijk de folder Kinderen krijgen? Denk na over risico’s op je werk of klik op zwangerschap en werk .
Werk je met kleine kinderen en heb je nog nooit de waterpokken gehad: overweeg om je voor de zwangerschap in te laten enten.
Voor het voorkomen van infecties, kijk op: veilig in verwachting