Je bent zwanger en hoopt vanzelfsprekend dat je kindje gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Heel soms komen er aangeboren afwijkingen voor die we al in de zwangerschap op kunnen sporen.

In de eerste helft van de zwangerschap kan je kiezen voor onderzoek naar chromosoom afwijkingen bij je ongeboren baby zoals down-, edwards- en patausyndroom. Dit onderzoek heet de NIPT test.

Daarnaast is er de mogelijkheid om te kiezen voor onderzoek naar afwijkingen aan de organen van de ongeboren baby, dit zijn dus lichamelijke afwijkingen. We noemen dit het SEO, structureel echoscopisch onderzoek. Dat kan rond 13 weken (het eerste trimester SEO) en rond 20 weken (het tweede trimester SEO). De 13-weken echo is mogelijk sinds 1 september 2021.

Je kan kiezen om alle onderzoeken te doen, je mag kiezen voor één of twee, of je besluit om geen screenings onderzoek te laten doen.

Het doel van prenatale screening is om jou als aanstaande ouder(s), als je dit wilt, tijdig te informeren over de eventuele aanwezigheid van één of meer aandoeningen. Je bepaalt zelf of je onderzoek wilt laten doen. Vóórdat je een besluit neemt of je wel of geen onderzoek wilt, is het belangrijk dat je goed nadenkt over de eventuele gevolgen van de uitslag. En besef ook: de screeningstesten geven geen 100% garantie op een gezonde baby! Wat ga je doen als uit de test blijkt dat jouw kindje mogelijk een afwijking heeft? Een keuze is niet altijd makkelijk, praat er vooral samen over.