Jodiumtabletten tijdens zwangerschap en Jodiumonderzoek bij zwangere vrouwen

17 mrt 2022

De afgelopen dagen ontving de overheid vragen over jodiumtabletten. Bijvoorbeeld of het nodig is om deze in huis te halen. De situatie in Oekraïne geeft daar geen aanleiding voor.

Als je zwanger bent, is het goed om jodiumtabletten in huis te hebben als je binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale woont. Inwoners van de gemeente Rheden, Rozendaal en Arnhem voldoen hier NIET aan.

Is er een ongeluk met een kerncentrale? Jodiumtabletten zorgen er dan voor dat je baby geen schildklierkanker krijgt. Je kunt deze tabletten kopen bij de apotheek of de drogist. Ze kosten ongeveer 3 euro. Kijk voor meer informatie over jodiumtabletten bij rijksoverheid.nl en bij waaromkrijgikjodiumtabletten.nl

Jodium onderzoek bij zwangere vrouwen (JOZO)

Vanuit het Centrum Voeding, Preventie en Zorg (VPZ) van het RIVM wordt onderzocht of zwangere vrouwen voldoende jodium binnen krijgen. Jodium is nodig voor een goed werkende schildklier. Een goede schildklierfunctie is belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Daarom hebben vrouwen tijdens de zwangerschap meer behoefte aan jodium. Het Maastricht UMC+ en het Radboudumc in Nijmegen voeren het onderzoek uit.

Meer informatie is te vinden op Jodium in Zwangere vrouwen Onderzoek (JOZO) | RIVM.

 

Terug naar overzicht