Voorkeurshouding

Maar liefst 1 op de 5 baby’s heeft op de leeftijd van 6 weken een schedelvervorming als gevolg van een voorkeurshouding.

kernadviezen

  • Bij het wakker zijn: leg de baby minimaal 3 x per dag op de buik (altijd onder toezicht!) Begin al in de kraamweek met 3 tot 5 keer per dag, gedurende 1 tot 5 minuten. Breid dit uit tot 5 keer 15 of 3 keer 30 minuten per dag op de leeftijd van 3 maanden. De baby ontwikkeld hierdoor sterke nekspieren, waardoor hij gemakkelijker naar alle kanten kan kijken. Ook is dit goed voor de ontwikkeling van de heupjes.
  • Bij het voeden: wissel links en rechts voeden af, ook als de baby de fles krijgt. Een andere mogelijkheid is de baby recht voor je op je opgetrokken benen leggen.
  • Bij het slapen: leg de baby altijd op de rug te slapen met het hoofd naar links of naar rechts en wissel dit per slaap af.

Is er al sprake van een voorkeurshouding

  • Bij de verzorging: til de baby zo min mogelijk onder de oksels op. Rol het liever over de zij naar de buik en daarna zo weer terug.
  • Bij het dragen: het is goed om de baby in een ronde houding te dragen. Dat geeft minder spanning in de nek, waardoor de baby makkelijker zelf het hoofd kan draaien. Draag de baby in buikligging op de arm. Ook is dat een goede houding voor het versterken van de nekspieren. Tegelijk kan de baby goed rondkijken en went het aan buikligging.
  • Bij het oppakken: dat kan heel gemakkelijk in een vloeiende beweging. Leg je handen aan weerszijden van de borstkas, rol de baby naar je toe, til de baby zijwaarts tot het rechtop komt en draai het vervolgens in dezelfde richting verder door, zodat het uiteindelijk met de rug tegen jouw buik komt. Zo oefen je de nekspieren.

Kijk ook eens op: http://www.wiegedood.nl/Scheefhoofdigheid.