Veiligheidsadviezen baby

Veelgestelde vragen

Hoofdbescherming in de wieg of ledikantje is af te raden. Als de baby zich omhoog werkt kan het met het gezichtje tegen de hoofdbeschermer gedrukt worden. Dit kan tot ademhalingsproblemen leiden.

Gebruik veilige katoenen of wollen dekentjes om het bedje op te maken. Gebruik geen dekbedjes de eerste twee jaar, dit verhoogd het gevaar van wiegendood. De baby kan te warm worden of ademhalingsproblemen krijgen als het diep onder het dekbedje ligt. Maak het bedje kort op zodat de baby met de voetjes tegen het voeteneind ligt.

Kijk ook op:

Het gebruik van een fopspeen kan het best worden beperkt tot hulpmiddel bij het in slaap vallen en tot troosthulpje wanneer een baby zich duidelijk ongemakkelijk voelt of vermoeid is. Gebruik de speen dus niet de hele dag door.

Leg een baby die aan een speen is gewend niet opeens zonder de speen te slapen, daardoor wordt de baby onrustig. Eenmaal in gebruik is regelmaat dus belangrijk. Als de baby eenmaal in slaap is gevallen zal de speen in de meeste gevallen al na korte tijd (een kwartiertje) uit de mond glijden. Mocht de baby zo liggen dat de speen niet weg kan, dan kunt u hem zelf voorzichtig uit de mond trekken. Als dat gaat kunt u het mondje van de baby sluiten, opdat de ademhaling door de neus wordt gestimuleerd. Dat is echter niet altijd mogelijk.

Borstvoeding werkt beschermend en is risicoverlagend. Geef je borstvoeding dan is het advies: geef voorrang aan borstvoeding. Wacht bij borstvoeding met een fopspeen tot het voeden probleemloos verloopt.

Een ander bezwaar is de bedreiging van het gebit , maar als speengebruik tijdig, dat wil zeggen na een half jaar afgebouwd en na een jaar gestopt is, is er geen nadeel. Overmatig gebruik van de fopspeen vergroot wel de kans op middenoorontsteking en mondinfecties. Ook met het oog daarop is het verstandig de speen alleen te geven voor het slapen gaan. Zorg altijd voor schone spenen.

Bouw na een half jaar af tot alleen voor het inslapen. Stop met het gebruik als de baby een jaar is.

Gebruik bij voorkeur metalen kruiken, geen warmwaterzak, en controleer deze vooraf op lekkage.

Roken waar de baby bij is heeft veel schadelijke gevolgen voor de baby.

De baby heeft meer kans op:

  • toename infecties ( o.a aan luchtwegen en oren)
  • wiegendood
  • huilbaby
  • gedragsstoornissen
  • leerproblemen

Ook heeft (mee) roken schadelijke invloed op de borstvoeding:

  • afname kwaliteit van de melk
  • afname productie van de melk
  • nicotine in de moedermelk
  • vermindering van de toeschietreflex

In de auto krijgt de baby het al gauw te warm. Denk dan ook aan de oplopende temperatuur en pas de kleding van de baby hierop aan. Ook kan de zon hinderlijk en fel in het gezichtje schijnen. Zonneschermpjes kunnen dan een uitkomst bieden.

Gebruik de maxi cosi niet langer dan 1 1/2 tot 2 uur per dag. Het is bedoeld voor vervoer van de baby, niet als slaapplaats. In de maxi cosi heeft de baby te weinig bewegingsruimte. Gebruik geen kruik in de maxi cosi.