Emoties in het kraambed

In de zwangerschap kun je al veel last hebben van stemmingswisselingen, in het kraambed kun je nog meer last hebben van je emoties. Deze emoties zijn zowel positief als negatief, soms door elkaar heen en tegelijkertijd.

Je kraamtijd is natuurlijk een blije tijd. Je hebt een prachtige baby gekregen, wordt gefeliciteerd, verwend met bloemen, cadeautjes en bezoek. Je wordt verwend en verzorgd door de kraamverzorgster.

Toch kan dit, zeker als het je eerste kindje is, een heftige periode zijn. Het is ook een onzekere tijd, alles is nieuw en onbekend, je hebt de verantwoording voor je kindje en je leven is ineens anders. Je hebt veel vragen : Doe ik het wel goed? Gaat het wel goed met de borstvoeding? Waarom huilt mijn kindje? Hoe moet ik het doen als de kraamverzorgster er niet meer is?

De eerste dagen

Je hebt last van de hormonen, bent moe, nog van de bevalling en zeker als de baby s’nachts huilt en soms vaker wil drinken. Lichamelijk kun je allerhande klachten en klachtjes hebben. De eerste dagen na de bevalling heb je meestal nog aardig wat adrenaline die je flink energie kunnen geven. Maar vooral zo rond de 5de dag kun je last hebben van de kraamtranen, ook wel de babyblues genoemd. Je bent dan moe, kunt om de kleinste dingen boos worden of huilen en alles wil even niet meer. Meestal gaat het om een paar buien en is het na een of een paar dagen weer over.

Het is wel goed om erover te praten, met je partner, verloskundige of kraamverzorgster, zeker als je je wat moedeloos voelt.

Ook voor de partner is het een hele omschakeling, veel drukte en een nieuw leven. Ook die heeft de bevalling en de geboorte van jullie kindje meegemaakt, een heftige en emotionele ervaring. Het is een drukke tijd met veel bezoek, boodschappen doen en weinig nachtrust.

Wij komen regelmatig bij jullie langs, weet dat je deze gevoelens altijd met ons kunt bespreken.