De baby in de kraamtijd

Veelgestelde vragen

Als de baby het benauwd heeft of slijm op hoest, kun je de baby het beste even op de zij leggen of rechtop houden en zachtjes op het ruggetje kloppen. Als het nodig is maak je het mondje schoon met een gaasje.

De eerste plas van de baby komt meestal binnen 24 uur. Als de baby goed drinkt is er bijna iedere voeding een natte luier, in ieder geval vier per dag.

De eerste dagen kan er soms wat rood/oranje verkleuring zijn. Dit is geen bloed maar gekristalliseerde urinezouten, uraten. Dit kan bij pasgeborenen nog wel eens voorkomen als de voeding nog niet goed op gang is gekomen.

De eerste ontlasting, het meconium, is zeer donker en plakkerig en komt meestal binnen 36 uur na de geboorte. De dagen erna wordt het eerst bruiner (overgangsluiers), daarna steeds geler en vaak ook korreliger. Ook kan de baby dan wat last hebben van dunne ontlasting, spuitluiers. Bij baby's die borstvoeding krijgen is de ontlasting vaak wat dunner en vaker dan wanneer ze flesvoeding krijgen.

De darmpjes moeten na de geboorte nog wennen aan de hoeveelheid voeding die ze te verwerken krijgen. Vooral de eerste drie maanden kan de baby hier last van hebben.

Wat kun je doen?

  • laat de baby goed boeren na de voeding
  • als je borstvoeding geeft voorzichtig zijn met laxerende fruitsoorten
  • leg de baby op de buik b.v op je arm of op je benen ( niet in het bedje!)
  • leg warme doeken over het buikje van de baby
  • geef de baby een warm badje
  • je kunt zelf venkelthee drinken
  • als je kunstvoeding geeft kun je de voeding verdunnen naar 3 schepjes op 100 ml water
  • eventueel kun je een middeltje tegen darmkrampjes geven

Het is raadzaam om de baby bij je op de slaapkamer te laten slapen. Je kunt het dan goed in de gaten houden.

  • Laat de baby in de wieg of het bedje slapen en niet bij je in bed.
  • Leg de baby op de rug met het hoofdje afwisselend naar links en naar rechts.
  • Niet op de buik want dit vergroot de kans op wiegendood.
  • Het advies is om geen stabiliteitsmiddelen zoals rolletjes of wigjes in het bedje te gebruiken.

Meer informatie over veilig slapen vind je in de folder " Veilig Slapen" van Consument en Veiligheid. Kijk ook bij het stukje Veiligheidsadviezen Baby verderop op deze site bij de kraamperiode.

Je baby kan alleen maar door huilen laten merken dat hij/zij zich niet prettig voelt. Het is dan ook moeilijk om te weten wat er aan de hand is.

Als de baby huilt kun je het volgende nagaan:

  • wil de baby voeding?
  • heeft de baby behoefte aan lichamelijk contact?
  • heeft de baby zuigbehoefte?
  • is de luier schoon?
  • ligt de baby lekker?
  • is de baby misselijk?
  • heeft de baby darmkrampjes?
  • zit er een boertje dwars?

Huilbaby

Een huilbaby is een baby die ten minste 3 uur per dag huilt. Deze baby's zijn moeilijk te troosten als ze eenmaal overstuur zijn. Ze zijn over het algemeen bijzonder actief en (over) beweeglijk, schrikachtig en snel afgeleid.

Prikkelbare baby's vragen veel tijd en energie van de ouders. Rust, reinheid en regelmaat zijn dan erg belangrijk. Zorg voor een vaste dagindeling en rituelen rond het slapen gaan. Leg de baby op tijd in bed, bij de eerste signalen van vermoeidheid. Maak je je zorgen overleg dan met je verloskundige of huisarts.

Kijk ook eens op:

Op de derde of vierde dag na de geboorte kan de baby wat geel worden. De gele kleur ontstaat door afvalstoffen, de bilirubine, in de huid. De lever van een jonge baby kan deze afvalstoffen nog niet goed verwerken. De gele kleur verdwijnt geleidelijk weer en kan geen kwaad.

Als de baby te geel wordt of als de verloskundige twijfelt kan ze bloed afnemen uit het hakje van de baby. Op het laboratorium wordt dan gekeken of de bilirubinewaarde niet te hoog is.

Mocht deze waarde te hoog zijn dan wordt de baby opgenomen op de couveuzeafdeling en onder de lamp gelegd. Dit is meestal maar voor een paar dagen.

Als er steeds een beetje pus in de ooghoeken van je baby zit, kun je de ogen een paar keer per dag schoonmaken. Dit kan met een schoon, nat watje. Dit mag met kraanwater. Als je borstvoeding geeft, druppel dan een beetje borstvoeding in het oogje. Borstvoeding werkt door de vele antistoffen als een soort natuurlijk antibioticum.

Maak de oortjes van de baby nooit schoon met een wattenstaafje. Dit kan infecties veroorzaken en het gehoor beschadigen.

Zorg dat je de handen wast voor en na het geven van borstvoeding, flesvoeding of andere verzorgende handelingen. Zo voorkom je infecties bij de baby.

De eerste avond en nacht is het verstandig om het naveltje op nabloeden te controleren. Bij twijfel waarschuw je de verloskundige. De eerste dagen nadat het navelstompje is afgevallen kan er regelmatig nog een paar druppels bloed uit het naveltje komen. Dit kan geen kwaad.

Bij een koortslip ontstaat een branderig, tintelend gevoel op of rond de lippen, gevolgd door pijnlijke blaasjes, die na enkele dagen overgaan in met een korstje bedekte zweertjes. Overigens komt een koortslip zeker niet alleen op de lippen voor: wangen, ogen, kin, neus, zelfs schouder, billen of dijbeen zijn mogelijk. Genezing van de huid duurt 7 tot 10 dagen.

Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex virus, die bij volwassenen hinderlijk en niet gevaarlijk, maar wel besmettelijk is. Daarom is het goed als jonge ouders alert zijn op een koortslip, niet alleen bij henzelf maar ook bij het bezoek. Omdat het afweermechanisme bij baby's nog niet volledig ontwikkeld is, kan een herpesinfectie bij een babý heftig verlopen en gevaarlijk zijn. Neem dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen zoals het dragen van een monddoekje, extra handen wassen en de baby niet knuffelen. Een koortslip is besmettelijk vanaf het begin en tot het helemaal genezen is.