En dan jijzelf

Misschien vind je het moeilijk te zien dat je vrouw pijn heeft. Misschien voel je je machteloos omdat zij al het werk moest doen. Toch is er (zie bovenstaande) veel dat je kunt doen om haar te helpen. Onderschat jouw rol hiermee niet!

Eten en drinken tijdens de bevalling

Het is belangrijk om te eten en te drinken zodat je genoeg energie hebt om haar te ondersteunen, maar de kans is groot dat je vrouw het je niet in dank afneemt als je dicht bij haar koffie gaat drinken of iets eet met een sterke geur. Ze kan daar namelijk heel misselijk van worden. Eet of drink dan het liefst ver bij haar vandaan of buiten de kamer. Vergeet niet om naderhand je tanden te poetsen of een pepermuntje te nemen zodat je fris ruikt.

Communicatie

Let goed op wat je tegen haar zegt terwijl ze aan het bevallen is. De pijn van een wee kan heel intens zijn en je kunt niet inschatten hoe het voelt. Zwak het niet af, maar benader haar positief, laat blijken dat je bewondering hebt voor hetgeen ze doet, hoe sterk ze is. Geef haar complimenten. Spreek haar moed in. Misschien vindt ze het fijn in je arm of handen te knijpen (doe je ringen op tijd af), of aan je te hangen. Laat dat toe, ook al is het ongemakkelijk voor jou. Vat het niet persoonlijk op als ze jou of het goedbedoelde washandje wegduwt, of naar je schreeuwt.

Jij kent je partner als geen ander. Jij ziet aan haar ogen, aan haar lichaamstaal of ze iets wel of niet fijn vindt. Dus als jij ziet dat iets haar stoort bijvoorbeeld een bepaald houding of een voorstel van ons, benoem het dan. Maar ook als wij iets zeggen dat niet tot haar door lijkt te dringen (misschien juist doordat ze zo lekker in die flow zit), herhaal de boodschap dan voor haar. Jij kan altijd tot haar doordringen!

Blijf haar aanmoedigen, vooral ook als het lijkt alsof ze ‘erdoorheen’ zit. Er komt wellicht een moment dat ze er even ‘doorheen zit’. Als er dan iemand naast je staat die je aanmoedigt, geeft dat weer energie en moed!