De 13 weken echo is een screeningsecho en wordt gemaakt in het Echocentrum Espérance door speciaal opgeleide echoscopistes. Je mag hiervoor een “uitstapje” maken naar Arnhem-zuid, waar de hoofdlocatie is, of de dependance in Lent.

Deze echo wordt tussen de 12+3 en 14+ 3  weken zwangerschap gemaakt en duurt  ± 30 minuten. Het kindje is nu ongeveer 7 cm en weegt rond de 25 gram.

Het onderzoek lijkt erg op de 20 weken echo. Tijdens deze echo wordt bij het kindje gekeken naar afwijkingen aan de organen. Wordt er iets afwijkends gezien dan zal de aard en ernst van de afwijking niet altijd direct duidelijk zijn. Er zal dan verder onderzoek plaats moeten vinden. Dit kan veel onzekerheid met zich meebrengen, ook omdat het even kan duren voordat de onderzoeken zijn afgerond. Als er een diagnose gesteld is kan bekeken worden welke eventuele extra zorg er nodig is voor dit kindje in de zwangerschap en/of tijdens of na de bevalling. Bij een ernstige afwijking kan zwangerschapsbeëindiging overwogen worden. Dit is in Nederland mogelijk tot 24 weken zwangerschap. Natuurlijk is dit een erg moeilijke keuze, waarbij je kunt rekenen op begeleiding van extra experts. Gelukkig is de kans groot dat er geen afwijkingen te zien zijn. Maar wees je ervan bewust dat deze echo geen garantie biedt op een gezond kind; niet alle afwijkingen kunnen op een echo gezien worden, zeker niet als het kindje nog zo klein is. En er zijn ook afwijkingen die pas later ontstaan.

Het kan zijn dat de echoscopiste bij de 13 weken echo niet alles goed kan beoordelen, bijvoorbeeld door een ongunstige ligging van de baby of door een wat zwaarder postuur van de zwangere. Soms lukt het dan beter met een inwendige echo. Maar als niet alles goed te zien is, hoef je niet terug te komen. De baby wordt opnieuw beoordeeld tijdens de 20 weken echo.

In deze folder lees je meer over de 13 weken echo: folder-de_13_wekenecho

De folder is vertaald in het Engels, Pools, Turks en Arabisch.