Is het erg als je bloed verliest?

Bloedverlies in de zwangerschap komt helaas regelmatig voor en zorgt voor veel spanning en onzekerheid. Bloedverlies wil niet altijd zeggen dat er iets mis is met de zwangerschap. Je bloedsamenstelling verandert en de doorbloeding van de baarmoeder(mond) en vagina neemt toe. Ook kan er wat bloedverlies optreden door het groeien van de bevruchte eicel in het baarmoederslijmlies. Bij toenemende druk zoals bij bijvoorbeeld wanneer je niest, hoest, vrijt, druk zet bij het hebben van ontlasting of zwaar tilt, kan een vaatje sneller springen met bloedverlies tot gevolg. Maar vaak is de oorzaak van het bloedverlies onbekend en groeit jouw kindje gewoon verder.

Een echo heel vroeg in de zwangerschap biedt vaak geen uitkomst. Vóór de 6,5 week geeft een echo geen duidelijkheid omdat het hartje vaak nog niet te zien is en het vruchtje zich soms zo verstopt dat het helemaal niet te zien is. Bij een positieve hartactie en een echo na de 8 weken is er 95% kans dat er geen miskraam optreedt.

Toch verloopt niet elke zwangerschap zoals je hoopt. Soms gaat het mis, en soms al voor je bij ons op controle bent geweest.

Als je ongerust bent over het bloedverlies mag je altijd bellen, zeker als je daarnaast ook buikkrampen ervaart.

Sowieso geldt dat je ons altijd mag bellen als je iets niet vertrouwt, of als je je zorgen maakt.