Ik ga naar de verloskundige

Hoe voel je je? Hoe beleef je je zwangerschap? Dat zijn de twee meest belangrijke vragen die we je stellen. Het gebeurt namelijk allemaal in jouw lichaam. En zeker in je eerste zwangerschap kan het zijn dat je van alles merkt dat je niet thuis kunt brengen. Bespreek het gerust. Ook als je als partner veranderingen merkt bij je vrouw/vriendin en niet goed weet  of ‘het erbij hoort’. Of misschien heb je wel vragen over jouw beleving? We luisteren naar jullie verhaal en wensen. Natuurlijk vertellen we ook over onze begeleiding en wat je van ons kunt verwachten. Samen komen we tot een passend zorgplan, jouw 9 maandenplan! Hierbij gaan we uit van jullie behoeftes en gezondheid. De manier waarop je leeft, eet en beweegt heeft invloed op je baby. Het is dus belangrijk hierop te letten.

Hier vind je meer informatie over gezond leven in de zwangerschap

Waarschijnlijk ben je tussen de 7 en 8 weken zwanger wanneer je voor het eerst naar de verloskundige gaat. Als je wilt maken we dan ook een echo.

Je gaat bij ons nooit de deur uit zonder de baby gezien óf gehoord te hebben!

De eerste controle

De eerste controle (je bent meestal 7-8 weken zwanger), duurt ongeveer ¾ uur. Om je te kunnen voorbereiden krijg je, na het maken van de eerste afspraak, via de e-mail bijlagen toegestuurd die belangrijk zijn om door te lezen aan het begin van je zwangerschap.

Voor een goede begeleiding hebben wij veel informatie van je nodig over jouw gezondheid, leefgewoontes en bijvoorbeeld werkzaamheden. Zo proberen we meteen bij de start de zorg af te stemmen op wat jij nodig hebt en stellen we voor én met jou een individueel zorgplan op. Dit plan wordt telkens bijgesteld als daar aanleiding voor is tijdens de zwangerschap.

Je kunt van ons adviezen verwachten over een gezonde leefstijl in de zwangerschap. Over voeding en vitamines, roken, alcohol, drugs, medicijngebruik, het voorkomen van infecties en wat te doen bij veel voorkomende onschuldige maar soms o zo hinderlijke zwangerschapskwalen. We vertellen je over het Geboortezorgsysteem in Nederland,  over onze praktijk, kraamzorg, en wat er allemaal op je af gaat komen. Maar natuurlijk niet alles tijdens het eerste bezoek.

Na de eerste controle:

De tweede controle. Deze plannen we in rond 10-12 weken(11e_week) en duurt ook ongeveer ¾ uur.

De vervolgcontroles. Gaat alles soepel en vloeiend? Of ga je soms bijna kopje onder? We luisteren naar je en zoeken samen naar het beste antwoord op de vragen die je hebt.

Het hartjesspreekuur. Voel je je wat onzeker of vind je het gewoon leuk om het hartje te horen? Kom gerust binnenlopen op dinsdag tussen 16:30 en 17:00 als je een keer extra het hartje wilt horen.

Globaal terugkomschema . Zijn meer controles gewenst? Dan passen we het schema aan!

Echo onderzoek in de zwangerschap

Hoe leuk is het niet om even naar je kindje te kijken, zeker ook in die eerste onzekere maanden, als je zelf nog niets merkt van de bewegingen van dat kleine mensje. Voor veel ouders is dit enorm waardevol, ook later in de zwangerschap en dat begrijpen we heel goed!

Na de vroege echo(7-8-weken) volgt de termijnecho rond 10-12 weken. Is er in de zwangerschap een reden om meer echo’s te maken bijvoorbeeld om de groei of de ligging van de baby te controleren, dan zullen we hiervoor een aparte echo afspraak maken. Deze echo’s worden vergoed door je zorgverzekeraar.

De 13 en de 20 weken echo’s zijn medische echo’s bedoeld om eventuele lichamelijke afwijkingen al vroeg in de zwangerschap op te sporen. Dit valt onder prenatale screening.

Extra echomomentjes? Dat kan!

Meer informatie over echo onderzoek.

Prenatale screening

Welke onderzoeken zijn voor de geboorte mogelijk om te kijken naar de gezondheid van jullie kindje?

Als je dit wenst gaan we samen in gesprek over deze onderzoeken die je (soms al vroeg) in de zwangerschap kunt doen. Deze onderzoeken zijn niet verplicht. We zijn er om je te informeren en te ondersteunen in het maken van je eigen keuze. Dit doen we in een apart gesprek. We leggen de verschillen uit tussen de mogelijke onderzoeken en ook wat de uitkomsten betekenen. We noemen dit een counselinggesprek. Samen met je partner beslis je of jullie deze onderzoeken willen, en zo ja welke. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen: wat betekent een afwijkende uitslag voor mij? Wil je alles wat je kunt weten wel weten? En zou je bijvoorbeeld overwegen de zwangerschap te beëindigen als jullie kindje niet gezond blijkt? Of wil je je dan beter voor kunnen bereiden op de komst van jullie kindje?