Hielprik en gehoortest

In het kraambed, na de vierde en voor de achtste dag, komt het screenteam van de JGZ (jeugdgezondheidszorg) langs om bij de baby de hielprik te doen. Door middel van een prikje in het hieltje van de baby wordt wat bloed afgenomen. De hielprik wordt gedaan om zeer zeldzame, maar wel ernstige ziektes, vroegtijdig op te sporen.

Deelname aan de hielprik is vrijwillig. Voordat de hielprik wordt uitgevoerd wordt je toestemming gevraagd.

Als de uitslag goed is krijgt u binnen vijf weken een brief van het RIVM.
Bij een afwijkende uitslag neemt de huisarts zo snel mogelijk contact met jullie op over het vervolgonderzoek in het ziekenhuis.

In de zwangerschap krijg je de folder Hielprik en gehoortest mee of bekijk het Beeldverhaal. De folder is ook  beschikbaar in het Engels, Turks, Arabisch en Pools, het beeldverhaal in het Farsi (Iran), Tigrinya (Eritrea), Somalisch, Turks, Arabisch, Pools en Engels.

Voor meer informatie of de video ga je naar: hielprik.

In onze regio wordt samen met de hielprik ook de gehoortest gedaan, hiervan krijg je meteen de uitslag. De baby merkt van deze test niets.

Als de baby nog in het ziekenhuis is als de hielprik gedaan moet worden, dan wordt dit door de verpleegkundige gedaan. De gehoortest volgt meestal na thuiskomst door de JGZ.